Interview, Jongbloed!, Tentoonstellingen

Jongbloed! in gesprek met Julie Booms, winnares van de kunstensalon

Julie Booms, Composite Photomural / part 3

Julie Booms, Composite Photomural / part 3

Afgelopen Museumnacht organiseerde Jongbloed! een hedendaags kunstensalon en haalde zo de sfeer van de negentiende-eeuwse Parijse salon naar Antwerpen. Bijna vijftig jonge kunstenaars tussen de 16 en 25 jaar namen deel aan de wedstrijd. Een driekoppige jury selecteerde eenentwintig werken die zaterdagavond getoond werden. Die avond besliste het publiek. Uit 1150 stemmen kwam Julie Booms als winnares uit de bus, gevolgd door Evelynn Van Damme en Sarah Erh-Ya.

Voor de jury van de longlist deed Jongbloed! beroep op Elsje Janssen, directeur Collecties KMSKA, Marie-Gabrielle Verbergt, oud-Jongbloed!’er en blogger bij Ik kijk kunst en kunstjeugdbeweging Bazart. 

De 23-jarige kunstenares Julie Booms behaalde in 2013 haar master in Beeldende Kunsten aan Sint-Lucas Antwerpen. In 2014 voegde ze daar nog een postgraduaat Tentoonstelling en Beheer van Actuele Kunst (KASK Gent) aan toe. Momenteel woont en werkt Julie in Mechelen. Je kan haar volgen via www.juliebooms.tumblr.com. Het winnende werk Composite Photomural / part 3 vervaardigde ze in 2014 met houtskool op papier. Het werd eerder al tentoongesteld in het FotoMuseum Antwerpen.

Jongbloed! had kort na de overwinning een boeiend gesprek met de kunstenares.

Jongbloed!: Kan je in enkele zinnen iets vertellen over je werk?

Julie: “Dit werk is het derde luik van een serie tekeningen geïnspireerd door het fotowerk van oorlogsfotografen Ivor Castle en Frank Hurley. Beide fotografen voegden verschillende fotonegatieven samen tot één beeld en stelden deze fotoconstructies voor als authentieke beelden en visueel bewijs. Deze ‘fake photographs’ werden nadien getoond en verspreid via nationale tentoonstellingen om het publiek te informeren, te entertainen en te overtuigen. De serie tekeningen die ik hierop baseerde, legt de gelaagdheid, de totstandkoming en de weg van deze beelden en ‘het beeld’ in algemene zin bloot.”

Jongbloed!: Wat sprak jou aan om deel te nemen aan de Kunstensalon?

Julie: “Het idee van Jongbloed! om een hedendaags kunstensalon te creëren, vond ik interessant. Ik liet me eerder al inspireren door het concept en de vormgeving van de salons en de wereldtentoonstellingen. Natuurlijk was dit ook een uitgelezen kans om mijn werk aan een breder publiek te tonen.”

Jongbloed!: Hoe zou jij je werk omschrijven?

Julie: “Mijn werk bestaat uit (houtskool)tekeningen op groot formaat. Ik laat me hiervoor inspireren door een uiteenlopende verzameling beeld- en documentatiemateriaal. Mijn tekeningen zijn het resultaat van een reflectie over begrippen als ‘reproductie’, ‘authenticiteit’ en ‘enscenering’. Centraal in mijn werk staat welke weg een beeld aflegt en hoe het daarbij verandert van betekenis.”

Jongbloed!: Kan je iets vertellen over je methode?

Julie: “Meestal vertrek ik van één beeld dat ik ensceneer en/of bewerk en kopieer. Door beeldmateriaal te (her)gebruiken en/of te manipuleren, probeer ik mijzelf en de kijker nieuwe inzichten te doen verwerven wat betreft authenticiteit, feit en constructie. Hiermee meng ik mij in de huidige discussie omtrent ‘kopie versus origineel’. Het documentaire-achtige effect dat voortkomt uit de gebruikte houtskooltechniek maakt deel uit van dit concept. Daarnaast vind ik het interessant om tekeningen in een bepaalde constellatie op te hangen of aan elkaar te linken en zo bepaalde beelden te herinterpreteren, nieuwe verbanden te leggen of een nieuw verhaal te construeren.”

Jongbloed!: We lieten ons voor dit Kunstensalon inspireren door de negentiende-eeuwse Parijse Salon. Welke kunstenaar uit het verleden zou jij graag ontmoeten en waarom?

Julie: “Marcel Broodthaers, omwille van de enorme gelaagdheid van zijn werk en de manier waarop zijn werk de kijker motiveert en uitdaagt om op zoek te gaan naar allerlei mogelijke betekenissen en interpretaties. De humoristische maar kritische manier waarop hij reflecteert over de functie en het functioneren van kunst blijft me inspireren.”

Jongbloed!: Als je jonge kunstenaars één tip zou mogen geven, wat zou je hen dan meegeven?

Julie: “Sta open voor alle vormen van feedback en experiment, incorporeer de essentie en geef zo vorm aan een eigen verhaal.”

 

Julie Booms

Julie Booms bij Composite photomural. Dit werk bestaat uit drie houtskooltekeningen.

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s