Zaalzicht CAPC
Jongbloed!

Jongbloed!’s zonnige zomertips

De zomer is in het land en dat hebben we mogen voelen! Niets beter om de hitte te ontvluchten dan een cool museum. Jongbloed! plant alvast enkele culturele bezoeken. Dit is hun checklist in binnen- én buitenland. Vergeet zeker de allerlaatste tip niet!

 

♦ De tip van Rosan ♦
Ivan Meštrović Gallery, Split (Kroatië)
permanent

Een blik op het werk van Ivan Meštrović

Het werk van Ivan Meštrović

Een kwartiertje wandelen van het centrum van Split ligt het landhuis dat beeldhouwer Ivan Meštrović in de jaren 1930 liet bouwen. Ook tijdens zijn leven was een deel van de kamers voorbehouden als tentoonstellingsruimte. Vandaag is het landhuis volledig opengesteld voor publiek en kan je er zijn beeldhouwwerk, tekeningen, meubilair en memorabilia bekijken. Omdat het niet in het centrum ligt, kan je in dit museum uren rondlopen zonder een andere toerist tegen te komen. Het landhuis is omringd door een prachtige tuin met uitzicht op de Adriatische zee.

Een blik op de tuin van de Ivan Meštrović Gallery

Een blik op de tuin van de Ivan Meštrović Gallery

De uren die ik in de Ivan Meštrović Gallery doorbracht, vormen nog steeds mijn meest speciale museumbezoek. In de eerste plaats omdat ik van zijn werk hou. Maar ook omdat je je in de oase van rust waarin zijn landhuis baadt, even alleen op de wereld waant.


♦ De tip van Kim ♦
Groeningemuseum, Brugge
permanent

Cultuur opsnuiven in eigen land en tegelijkertijd het gevoel hebben dat je op reis bent? Daarvoor moet je in Brugge zijn. Kuieren langs de reien en af en toe een terrasje meepikken, wat wil een mens nog meer? Een museum bezoeken! Een aanrader is het Groeningemuseum, dat een rijke collectie van zowel Vlaamse primitieven als moderne en hedendaagse kunst omvat. Naast van Eyck vind je er ook werk van onder andere Permeke, Van de Woestyne, Delvaux en Magritte.


Extra leuk: met een toegangsticket voor het Groeningemuseum mag je eveneens het Arentshuis bezoeken. Hier wordt het werk van Frank Brangwyn tentoongesteld. Zeker de houtsneden en lithografieën op de eerste verdieping zijn het bekijken waard.


♦ De tip van Lize en Marte ♦
Design Derby: Nederland – België (1815 – 2015)
tot 13/09 in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

 

Voor liefhebbers van design is het deze zomer fijn vertoeven in Rotterdam. In het Museum Boijmans Van Beuningen kan je kennismaken met de bijzondere designgeschiedenis van België en Nederland. Designvoorwerpen uit beide landen worden er naast elkaar geplaatst. Want welke verschillen zijn er tussen beide landen op het gebied van vormgeving? Deze tentoonstelling doet echter meer dan vergelijken tussen bijvoorbeeld de sierlijke Belgische Art Nouveau en de strakke Nederlandse variant en laat ons ook zien hoe technologie, politiek, cultuur of economie een impact hebben op de design en vormgeving. Geraak je niet in Rotterdam? De expo is vanaf eind oktober te zien in het Design museum in Gent!


Extra leuk: Museum Boijmans Van Beuningen heeft een prachtige museumtuin, zeker de moeite waard!


♦ De tip van Johan ♦
Nice
permanent

Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain

Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain

Waar ga jij deze zomer met vakantie? Roadtrip met de vrienden? Op zoek naar ongerepte natuur tussen de bergen? Of eerder zon, zee en strand met familie? Lekker bruinen in de zon en weer afkoelen met een frisse duik of een lekker ijsje? Of verkies je net een citytrip? Hoe dan ook kan ik Nice, de hoofdstad van de Côte d’Azur, van harte aanbevelen. Bergen, kustlijn, stad: jawel, Nice heeft écht alles.

Deze zomer kom je er ook cultureel erg aan uw trekken. Denk maar aan het Nice Jazz Festival in het midden van de stad. Of, indien u Chagall in Brussel gemist heeft: Chagall heeft hier een heel eigen museum. Net als Matisse en Renoir trouwens. Er is ook een museum voor schone kunsten, een museum voor archeologie, een gloednieuw museum voor Aziatische kunst en een museum voor hedendaagse en moderne kunst.


♦ De tip van Lyra ♦
Jean Delville (1867-1953)
tot 30/08 in The Stone Bell House, Praag
&
DOX Centre for Contemporary Art, Praag
permanent

 

Begin augustus ga ik tijdens mijn reis richting Sziget Festival in Boedapest langs bij dé Urban Culture City Praag om er een portie Europese kunst en cultuur te bewonderen.

Wat ik zeker niet aan mij voorbij zal laten gaan is de tentoonstelling over Jean Delville. De symbolistische schilder treedt voor het eerst buiten de Belgische grenzen. Ik kan niet wachten om zijn prachtige, duistere en mysterieuze werken te zien!

Daarnaast plan ik ook een bezoek aan DOX Centre for Contemporary Art. Hedendaagse kunst intrigeert me al lang. Daarom mag dit niet museum niet ontbreken op mijn ‘to see’-lijstje. Zoals de directeur stelt: “Dox is a place where the unpredictability of art is a value which facilitates unexpected benefits.” Ik ben nieuwsgierig wat deze so-called benefits zullen zijn. Er staat me alvast een mix van sculpturen, schilderwerken en fotografie te wachten. Het zou een van de tofste musea in Praag zijn.


♦ De tip van Elise ♦
Mijn vlakke land
tot 4/10 in het Fotomuseum, Antwerpen

Geraak je niet in een ver en exotisch land maar wil je je wanderlust toch bevredigen? Maak dan een wandeling doorheen de tweede verdieping van het Antwerpse fotomuseum, dat dit jaar 50 kaarsjes mag uitblazen. Hier word je overspoeld door de kracht van de natuur. Kijk door de lens van talrijke fotografen, van klassiekers als Alfred Stieglitz tot hedendaagse Belgische kunstenaars als Francis Alÿs en Dirk Braeckman.


Extra leuk: de bibliotheek van het fotomuseum heeft een mooie en zeer uitgebreide collectie fotoboeken. Meer info en de openingsuren kan je terugvinden op de website van het museum.


♦ De tip van Sarah ♦
L’éternel dans l’instant
tot 10/01/16 in het CAPC, Bordeaux

Zaalzicht CAPC

Zaalzicht CAPC

Het CAPC musée d’art contemporain de Bordeaux, gevestigd in een vroeg 19de-eeuws pakhuis voor bulkgoederen als suiker, koffie en katoen, werd in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw volledig gerestaureerd en gerenoveerd. De Franse designer Andrée Putman (1925-2013) nam hierbij het interieur voor haar rekening. Haar aandacht voor de essentie, het kader en het verzoenen van materialen vertaalde zich in een inrichting die spreekt van een tijdloze soberheid bepalend voor het karakter van het gebouw. De hedendaagse bezoeker die komt voor de moderne kunstcollectie heeft hier echter nog maar weinig aandacht voor. De tentoonstelling L’éternel dans l’instant zet dit interieur en zijn ontwerpproces in de kijker en toont hoe Putman zocht naar een symbiose van het monumentale karakter en de museale functie van het gebouw.


♦ Dé ultieme tip ♦
Het Antwerpse Salon van Jongbloed!
Op 1/8 tijdens de Museumnacht, Antwerpen

Ook de Museumnacht mag deze zomer niet op je lijstje ontbreken. Jongbloed! tovert de Koningin Fabiolazaal die avond om tot een tweede Place du Tertre. Ook het legendarische Parijse kunstensalon vindt hier zijn evenbeeld: jonge, getalenteerde kunstenaars tussen 16 en 25 jaar stellen er hun werk voor. Het publiek kan zijn stem uitbrengen en de winnaar krijgt een plaats in de tentoonstelling Tour de France.

 

 

Standaard

Een gedachte over “Jongbloed!’s zonnige zomertips

  1. Voorstellen te over voor de vakantie van deze zomer!
    Mijn beste wensen geef ik echter aan de jonge kunstenaars, die in de cultuurnacht de koningin Fabiolazaal zullen bezoeken.

Plaats een reactie