De bibliotheekcollectie in het Felixarchief . De zwarte kaarten duiden de steekproef aan.
Bibliotheek

Erfgoedcollecties museumbib in goede staat

De  Vlaamse Erfgoedbibliotheek vzw wil op systematische wijze de schades in bibliotheekcollecties registreren en in kaart brengen. Vorig jaar nam de KMSKA-bibliotheek deel aan het project. Bibliothecaris Ingrid De Pourcq blogt over de screening en de bijhorende bevindingen.

Om een zicht te krijgen op de schadegevallen in de erfgoedcollecties van de museumbibliotheek gebruikten we de UPLA-methode. In 2013-2014 ontwikkelde de Vlaamse Erfgoedbibliotheek die methode met conservator- restaurator van boeken Marijn de Valk. UPLA staat voor Universal Procedure for Library Assessment. De methode werkt op basis van steekproeven en geeft zo inzicht in de staat en de raadpleegbaarheid van bibliotheekmaterialen. Het is ook een instrument om een beleid te ontwikkelen rond het voorkomen en verhelpen van schades.

In het KMSKA pasten we UPLA toe op onze erfgoedcollecties: de unieke collectie oude veilingcatalogi (waarvan de oudste catalogus dateert van 1738), de heterogene collectie preciosa of kostbare werken, en de ICSAC- en ICC-collecties uit de vorige eeuw. Voor het uitzetten van de steekproef en aanbevelingen voor een toekomstig beleid kregen we de hulp van restauratieatelier Lias.

Steekproef

We namen een representatieve steekproef van 330 publicaties. Deze boeken onderzochten we op de soorten schades die ze vertoonden. Dat kon gaan van eenvoudig oppervlaktevuil of verzuring van de bladen, rode rot aan het leder van de boekband en vervorming van de boekband (bijvoorbeeld door vocht), tot losse katernen en ontbrekende delen aan het boekblok. Daarnaast beschreven we de risico’s op informatieverlies of nieuwe schade bij de raadpleging van de boeken.

De Schadeatlas bibliotheken (2014) is een onmisbaar hulpmiddel bij het uitvoeren van een UPLA-screening.

De Schadeatlas bibliotheken (2014) is een onmisbaar hulpmiddel bij het uitvoeren van een UPLA-screening.

Zo kregen we een goed zicht op de fysieke toestand van onze erfgoedcollecties. Die zijn in relatief goede staat: oppervlaktevuil en verzuring zijn de meest voorkomende schades, samen met de aanwezigheid van (oudere) etiketten met schadelijke lijm. Andere schadebeelden komen slechts heel beperkt voor. De komende twee jaar, nog voor de terugkeer naar het gerenoveerde museumgebouw, zullen we alle publicaties opnieuw ontstoffen en krijgen de niet-ingebonden tijdschriften een zuurvrije doos. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek zal deze gegevens opnemen in een toekomstige overkoepelende schade-inventaris van Vlaamse erfgoedbibliotheken.

Meer weten?

Ontdek meer over  het UPLA-project van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Erfgoedcollecties museumbib in goede staat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s