Het jaar van de jicht: er ligt nu lens-tissue op de afdruk om doordruk tegen te gaan.
Bibliotheek

Conservatie & restauratie van kunstenaarsboeken: het resultaat

In 2014 lanceerde het KMSKA voor het eerst een crowdfundingproject. Met het opgehaalde geld van Boekensteun huurden we een papierrestaurator in om een aantal kunstenaarsboeken te herstellen. Ook kochten we zuurvrij materiaal aan om de kunstenaarsboeken beter te bewaren. Bibliothecaris Ingrid De Pourcq blogt over de resultaten van dit project.

Het jaar van de jicht, een uitgave uit het Rubensjaar 1977 met beeld  van o.a. Flor Hermans, is een goed voorbeeld van een kunstenaarsboek dat een conserverende behandeling kreeg. Bij heel wat kunstenaarsboeken kleurt de grafiek door op de tegenliggende bladzijde. Daar veroorzaakt ze een geelbruine verkleuring van het papier. Dat proces van verzuring proberen we tegen te gaan door een soort dun zuurvrij papier of lens-tissue als buffer op de grafiek aan te brengen. Bij de meeste van de publicaties verwijderden we ook stof en gebruiksvlekken met een speciale gom en een droge spons. Een twintigtal kwetsbare werken kregen ter bescherming een zuurvrije map of doos.

Papierrestaurator Hanne Moris restaureerde zeven kunstenaarsboeken, waaronder Portrait-pétales: Biopsie 13 van Bernard Heidsieck met collages van Eduard Bal. Ze versterkte eerst de gedeukte rug van het boek en maakte het vervolgens helemaal schoon. Daarna herstelde ze de losgekomen onderdelen in de laatste collage van het boek: ze verwijderde de verzuurde en verharde lijm, herbevestigde de stukken met Shofu (Japans tarwe zetmeel) en liet ze drogen onder gewicht.

In totaal restaureerde Hanne zeven kunstenaarspublicaties en gaven twee bibliotheekmedewerkers aan 48 boeken een conserverende behandeling.

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Conservatie & restauratie van kunstenaarsboeken: het resultaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s