Jongbloed! ontmoet Betonne Jeugd
Jongbloed!

HeArt for Life. Jongbloed! ontmoet Betonne Jeugd

Op zondag 20 december organiseert Jongbloed!, de jongerencrew van het KMSKA, een kunstveiling voor Music for Life. En dat ten voordele van Betonne Jeugd, een organisatie die kansarme jongeren ondersteunt. Eerder deze maand trokken enkele Jongbloed!-ers naar het hoofdkwartier van Betonne Jeugd om alvast even kennis te maken. Ze werden er enthousiast ontvangen door medewerkers én jongeren. Het relaas van een ‘heArtverwarmende’ ontmoeting door Jongbloed!-ers Lize, Naomi en Rosan. Lisa Boons zorgde voor een beeldverslag. 

Bij onze aankomst is iedereen aan het voetballen. Begeleiders en jongeren vormen samen een ploeg en roepen elkaar bemoedigend toe. Dat geeft ons even de tijd om eens rond te kijken. De binnenplaats van het gebouw aan de Sint-Andriesplaats geeft een gezellige indruk. In het midden staat een caravan, zelfgemaakt door de jongeren zo komen we later te weten. Hij doet dienst als podium tijdens de cultuuravonden die Betonne Jeugd organiseert. Overal roepen slogans, zoals ‘Armoede is geen mooi woord’ ons toe. Dan neemt Sarah, één van de begeleiders, ons mee naar binnen. Daar heerst een grote bedrijvigheid: het is bijna etenstijd. We schuiven bij aan de grote tafel en helpen samen met de jongeren aardappelen schillen. Het perfecte moment om meer over Betonne Jeugd te weten te komen.

Verschillende generaties

Betonne Jeugd ontstond in 2003 als vrijwilligersorganisatie op vraag van jongeren die geen aansluiting vonden bij het bestaande jeugdwerkaanbod. Zes jaar later werd de organisatie een vzw met een raad van bestuur waarin ook jongeren zetelen. In 2010 vormden ze een Lijnbus om tot ontmoetingsplaats en in 2012 namen ze hun intrek in hun huidige hoofdkwartier aan de Sint-Andriesplaats. Daar bieden ze kansarme jongeren een thuis. ‘Jongeren’ is een breed begrip. Betonne Jeugd ontvangt tieners, maar ook jonge ouders met hun kinderen. Zij behoren vaak tot de eerste generatie van Betonne Jeugd die nog steeds komt. Jongeren vinden elkaar op deze plek. Ze kunnen er met leeftijdsgenoten praten over wat hen bezighoudt. De medewerkers voeren enkel zware begeleidende gesprekken als het echt nodig is. Ze willen in eerste plaats een plek bieden aan  jongeren die nooit een echte ‘thuis’ hebben gekend.

Maar daarvoor is er geld nodig. Betonne Jeugd steunde jaren op vrijwilligers. Sinds 2012 krijgt de organisatie een lokaal en subsidies van de Stad Antwerpen. Met die subsidies betalen ze hun vaste werkingskosten, zoals personeelskosten en kosten verbonden aan de organisatie van activiteiten. Voor andere zaken, zoals eten tijdens ontmoetingsavonden, extra uitstappen met de jongeren of reparaties aan het lokaal zijn ze afhankelijk van donaties en giften. Daarmee kunnen de jongeren ook vier keer per week samen eten, volgen ze workshops, organiseren ze filmavonden en kunnen ze samen op vakantie.

Zin om Betonne Jeugd te steunen?

Toon dan op zondag 20 december massaal jullie warme hart en doe een bod op een van de prachtige werken die kunstenaars doneerden. De opbrengst gaat integraal naar Betonne Jeugd. De kunstveiling die Jongbloed! organiseert start om 16.00 in de expo Uitverkoren in de Koningin Fabiolazaal (Jezusstraat 28, 2000 Antwerpen)

Ontdek er alles over op de website van het KMSKA of op de facebookpagina van Jongbloed! De veilingcatalogus met ingezonden werken kan je nu alvast inkijken.

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “HeArt for Life. Jongbloed! ontmoet Betonne Jeugd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s