Kwikscan Bloemen en insecten
Onderzoek

Bloemstilleven met koper & kwik

Tijdens de Dag van de Wetenschap op 22 november richten het KMSKA en de UA de spot op Bloemen en insecten van  Jan Davidsz. de Heem. Ze zullen daarbij het scanproces en de wetenschappelijke inzichten die daaruit voortkomen toelichten. De Heems schilderij schittert die dag in Het Gulden Cabinet. Koninklijk Museum bij Rockox te gast in Museum Rockoxhuis. 

Door middel van chemische analyses brengen de UA en het KMSKA de verdeling van de gebruikte schildermaterialen in beeld. Zo blijkt uit scans dat Jan Davidszn. De Heem bij Bloemen en insecten een koperhoudend pigment voor groene kleuren gebruikte en een kwikhoudend vermiljoen voor de rode bloemen en kersen. De scans tonen ook dat hij zijn compositie begon met het aanbrengen van grote gekleurde vlakken: een groene boog om de vorm van het bloemstuk aan te geven en rode bollen als onderschildering voor de rode bloemen. Vervolgens werkte hij de bloemen in detail uit.

Dag van de Wetenschap

Tijdens de Dag van de Wetenschap op zondag 22 november ontdek je alle geheimen die het schilderij in haar verflagen verborgen houdt. Toegang tot de tentoonstelling in Museum Rockoxhuis is bovendien gratis.

Standaard

Een gedachte over “Bloemstilleven met koper & kwik

  1. Een nieuw en vooruitstrevend samengaan van kunst en wetenschap.
    De eens zorgvuldig uitgekozen schilderskneepjes van Jan Davidszoon de Heem
    zullen lang na diens einde nagespeurd worden door de scheikunde. Zou Jan Davidszoon dit vanuit het Hiernamaals goedkeurend of humoristisch aanzien?

    Hartelijke groeten van Han Messie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s