Voor Uitverkoren vroegen we aan 40 bekende en minder bekende Vlamingen om hun favoriete kunstwerk uit de 19de en 20ste eeuw te kiezen uit de collecties van het KMSKA en de provincie Antwerpen. We wilden ook weten waarom ze precies dat ene werk kozen. Het resultaat is een heel gevarieerde en boeiende selectie, een bonte afwisseling van kleurrijke verhalen.
Foto boven: Portret Tonia In den Kleef & Ademend leven van Jan Dries, foto: Jacques Sonck
“Toen ik langzaam blind werd, dacht ik dat kunst niet meer voor mij was. Tot de vzw Zicht Op Cultuur, Licht en Liefde me in 2008 uitnodigde voor de stuurgroep van Art in the Dark. Met dat project konden ziende mensen ervaren hoe je van kunst kan genieten zonder te zien: door kunstwerken te betasten in een pikdonkere ruimte en onder begeleiding van een blinde gids. We maakten ook een brochure, Ongeziene rijkdom, met informatie voor gidsen, curatoren en onthaalpersoneel over hoe ze hun museum toegankelijk kunnen maken. Met de vereniging De Parelvissers organiseer ik rondleidingen voor blinde en slechtziende mensen.
“Een beeld voelen is een evenwaardige vorm van waarnemen.”
Ik zag Ademend leven van Jan Dries op een tentoonstelling in de reeks De Modernen. Visueel is het misschien niet zijn mooiste werk. Maar een beeld voelen is een evenwaardige vorm van waarnemen. De huid van het beeld, de abstracte vorm en de onverwachte hoekjes en verrassingen spreken mij aan. Bovendien is wit een kleur die ik nog goed zie.”
Ja, de bijna blinde tast als het ware een hele geschiedenis af, op het ogenschijnlijk eenvoudige beeldhouwwerk. Hoe onnaspeurbaar is haar tastzintuig… Hoe zij als het ware alle kneepjes van de beeldhouwer met haar vingers betast.
Die trouwe ogen van de geleidehond kijken zo innig, hartelijk en meelevend.
Groeten van Han messie