Portret Ephameron & Naar de dodewake van Theodoor Verstraete foto: Jacques Sonck
Tentoonstellingen

Uitverkoren: Ephameron over Naar de dodenwake van Theodoor Verstraete

Voor Uitverkoren vroegen we aan 40 bekende en minder bekende Vlamingen om hun favoriete kunstwerk uit de 19de en 20ste eeuw te kiezen uit de collecties van het KMSKA en de provincie Antwerpen. We wilden ook weten waarom ze precies dat ene werk kozen. Het resultaat is een heel gevarieerde en boeiende selectie, een bonte afwisseling van kleurrijke verhalen.

Foto boven: Portret Ephameron & Naar de dodewake van Theodoor Verstraete foto: Jacques Sonck

“Ik koos dit beeld vlak na de begrafenis van mijn vader, over wiens aanslepende ziekte ik begin dit jaar een beeldverhaal uitbracht: Wij Twee Samen. Naar de dodenwake is een erg boeiend werk dat me aanspreekt door de sterke compositie met de donkere figuren, in een resonerend zwart met subtiele kleurschakeringen. De kijker kan de stilte in dit beeld echt horen, de druk voelen, het verdriet proeven. Als kunstenaar kijk ik vooral naar hoe de dynamiek in een beeld wordt opgebouwd.


“Je kan de stilte in die beeld echt horen, de druk voelen, het verdriet proeven.”


Hier lopen de verschillende silhouetten naar elkaar toe, het lichtende deurgat in. Gezichten worden amper uitgewerkt, blijven slechts een aanzet, wat de anonimiteit van de figuren versterkt. Het hoofdje van de baby valt op terwijl hij over de schouder van zijn moeder kijkt. Een lichte en onschuldige vlek in een zee van zwaar zwart. Zelfs de restruimtes worden ingezet in combinatie met het perspectief van de architectuur en de wandelende personages. Theodoor Verstraete stond vooral bekend als landschapsschilder, maar ik vind dat dit één van zijn opmerkelijkste werken is.”

Zaalzicht Uitverkoren, foto: Jesse Willems

Zaalzicht Uitverkoren, foto: Jesse Willems

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s