Luchtfoto van het Getty Centre, Photo Credits: © J. Paul Getty Trust
Onderzoek, Restauratie

Getty Scholar Program & Housing: kost & inwoon in L.A.

KMSKA-restaurator Karen Bonne verblijft 4 maanden lang in Los Angeles waar ze het schilderij Adam en Eva uit het paradijs verjaagd uit de Ensorcollectie van het KMSKA restaureert. Ze doet dat in het prestigieuze restauratieatelier van The J. Paul Getty Museum. Bonne bezorgt ons geregeld updates van haar doen en laten op Californische bodem. Vandaag blogt ze over het Getty Scholar Program. 

Foto boven: Luchtfoto van het Getty Centre, Photo Credits: © J. Paul Getty Trust

Elk jaar ontvangt het Getty scholars uit binnen- en buitenland. Die kunnen zich hier,  in Los Angeles, gedurende een periode van 2 tot 9 maanden volledig aan hun onderzoek wijden. Het merendeel van die onderzoekers wordt aangetrokken door het Getty Research Institute (GRI) en de Getty Villa. Het centrale thema waarrond gewerkt wordt, wisselt jaarlijks. Het wordt geafficheerd op de website zodat onderzoekers zich kandidaat kunnen stellen voor een beurs. Dat zijn meestal academici uit de kunstgeschiedenis, archeologie en humane wetenschappen. Zo was het vorige thema (2014-2015) Object – Value – Canon Daarnaast wordt ook elk jaar een Artist in Residence uitgenodigd, meestal een kunstenaar die in het voorbije jaar naam heeft gemaakt. Dit jaar was dat De Britse Tacita Dean. De Zwitser Helmut Federle volgt haar op. Verder zijn er een aantal plaatsen voorbehouden voor wetenschappers binnen het veld van de conservatie (Getty Conservation Institute – GCI) en mensen uit de museumwereld. Collega Herwig Todts en ikzelf zijn in L.A. op vraag van het museum zelf.

Verrijkende wisselwerking

The Getty biedt niet enkel een rustige werkplek, toegang tot de immense bibliotheek en de  Special Collections, maar ook logies in Brentwood – vlakbij Santa Monica – in een complex dat hier bekend staat als ‘Scholar Housing’. Het is de ideale plek om contacten te leggen met mensen van over de hele wereld die rond een gelijkaardig thema werken. Vooral voor doctorandi is dit de uitgelezen kans om een breder netwerk uit te bouwen. Ook het personeel van The Getty heeft hier baat bij. Zij komen op deze manier in contact met heel wat onderzoekers. Een wisselwerking die verrijkend is voor beide partijen.

Momenteel is het erg rustig in het Getty Scholar Housing, de lichting onderzoekers van het voorbije jaar is vertrokken en de nieuwe mensen komen pas eind september. Het thema voor 2015-16 is Materialiteit, niet onbelangrijk voor restauratoren. Een aantal van de nieuwe scholars voert dan ook onderzoek naar de rol van restauraties. Genoeg gespreksstof voor bij de barbecue binnenkort.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s