Onderzoek, Restauratie

Tweede update uit L.A.

KMSKA-restaurator Karen Bonne verblijft  4 maanden lang in Los Angeles waar ze het schilderij Adam en Eva uit het paradijs verjaagd uit de Ensorcollectie van het KMSKA restaureert in het prestigieuze restauratieatelier van The J. Paul Getty Museum. Ze nam ook twee werken mee van Gerard David die eveneens ter plaatse behandeld zullen worden. Een tweede update over haar werkzaamheden in Los Angeles. 

Het werk aan Adam en Eva schiet aardig op. Na het vooronderzoek en de testfase ben ik gestart met het verwijderen van het oppervlaktevuil. Hoewel er heel wat vuil bovenop de vernislaag lag, was het onderscheid tussen gereinigde en niet gereinigde zones nauwelijks zichtbaar. Daarom dus die touwtjes voor het schilderij, om te volgen waar je reeds bent geweest.

De algemene aanpak is zeer gelijkaardig met die van ons. Ze gebruiken wel een ander procedé om bij aanvang het juiste solvent voor de reiniging te vinden. Ondertussen zijn ook de testen voor vernisafname afgerond en werd in overleg met de restaurateurs hier en in België beslist over de verdere aanpak. Zoals te zien is op de foto’s, zal het verschil voor en na restauratie beduidend zijn. Er komen veel meer kleurnuances naar boven die voordien niet zichtbaar waren door de sterk vervuilde vernislagen.

 

Tussendoor ben ik hier ook in de archieven gedoken en heb ik veel informatie gevonden in de oude restauratiedossiers van de Intrede van Christus in Brussel. Aangezien er heel wat onderzocht werd tijdens die restauratie en er verschillende kleine stalen werden genomen, bevatten ze interessante informatie voor ons onderzoek. Samen met één van de chemici die voor het museum werkt, bekijk ik deze stalen binnenkort grondiger.

Volgende week geven Herwig (Todts, Ensorkenner KMSKA) en ik hier een lezing over ons Ensoronderzoek. Hopelijk zijn de reacties positief. Het wordt een goede proefdraai voor het symposium Ensor’s creative process: technique, concept, image in november.

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s