Doortocht van de Tour in de Antwerpse Pelikaanstraat
Tentoonstellingen

Maurice de Vlaminck, coureur-artiste

Kunst en sport gaan moeilijk samen, zo wordt weleens beweerd. Maar er zijn uitzonderingen, zoals de Franse kunstenaar Maurice de Vlaminck van wie je werk kan bewonderen in Tour de France (de expo, niet de wielerklassieker) Naar aanleiding van de doortocht van de Tour de France (de wielerklassieker, niet de expo) blogt curator Siska Beele over de fietsende kunstenaar. 

Maurice de Vlaminck was een verwoed fietser. Hij is zelfs een tijdlang een succesvolle professionele wielrenner geweest. Uiteindelijk koos hij voor het schildersvak en bouwde hij een nog meer succesvolle carrière uit als kunstenaar.

Maurice de Vlaminck, Parijs 1876 – Rueil-la-Gadelière 1958, Stilleven, inv.nr. 2108, KMSKA/Lukasweb, © Sabam

Maurice de Vlaminck, Parijs 1876 – Rueil-la-Gadelière 1958, Stilleven, inv.nr. 2108, KMSKA/Lukasweb, © Sabam

De Vlaminck maakte graag de vergelijking tussen het kunstenaarschap en de professionele wielersport. In het artikel “Le peintre Maurice de Vlaminck ou le colosse anxieux” dat op  31 januari 1921 in Le Petit Parisien verscheen, herinnert journalist en schrijver Henri Béraud zich volgende opmerking van de schilder:


 “La vie d’un peintre, c’est la course Paris-Bordeaux. Quand vous arrivez à Tours, il faut qu’il vous reste du souffle pour aller à Poitiers. Là, il faut en trouver pour atteindre Angoulême, et, si, vous claquez à Angoulême, c’est comme vous n’aviez rien fait. Le tout est de bien régler le jeu de ses poumons.”


Of in het Nederlands:  “Het leven van een schilder, dat is de wielerwedstrijd Parijs – Bordeaux. Als u in Tours aankomt, moet u nog genoeg adem hebben om Poitiers te bereiken. Om in Angoulême te geraken moet u een tweede adem vinden en als u stikkapot bent in Angoulême, is het alsof u niks hebt gedaan. Het komt erop aan het spel van de longen goed te stemmen.” Met andere woorden, de Vlaminck vindt het kunstenaarsbestaan een zware opdracht, een lastig parcours. Een kunstenaar moet intelligent, standvastig en evenwichtig zijn in de opbouw van zijn praktijk precies zoals een wielrenner die deelneemt aan de beruchte koers Bordeaux- Parijs. De Vlaminck spreekt verkeerdelijk over Parijs-Bordeaux. Of wil hij zijn koersonkundige publiek in de maling nemen? De marathonwedstrijd, helemaal van Bordeaux  naar Parijs, meer dan 500 km lang en gedeeltelijk achter derny’s gereden, bestaat intussen niet meer.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s