Plaatsing funderingspalen verticale museum, foto: Jesse Willems
Nieuws van de werf

Museum op palen

De funderingswerken voor de bouw van het verticale museum in de voormalige patio’s of binnentuinen van het 19de-eeuwse museumgebouw zijn volop aan de gang.

Het absolute hoogtepunt van de tweede fase van de verbouwing van het KMSKA is de bouw van een nieuw volume in het 19de-eeuwse museum. Dat verticale museum vult de vrijgemaakte binnentuinen of patio’s in het gebouw op. Het staat volledig los van het bestaande gebouw en krijgt een eigen funderingsconstructie op palen.

In het totaal zullen 147 palen het nieuwe museumvolume dragen. Het gaat om palen van 17 meter lang met een diameter van 110, 140 of 150 mm, afhankelijk van de dienstlast die ze moeten dragen. Ze bestaan uit korte stalen buizen die ter plaatse in elkaar geschroefd moeten worden omdat de werkhoogte in de patio’s beperkt is. De buizen hebben een speciale boorkop waarmee ze door de restanten van de van de citadel of het Zuidkasteel onder het museumgebouw kunnen boren. Tijdens het boren wordt er continu grout – een mengsel van water en cement – in de buis gepompt. Dat komt langs de onderzijde uit de boorkop en dient als een smering tussen de buis en de grond om te vermijden dat er een te grote weerstand ontstaat tijdens het inbrengen van de palen.

Nadat de palen geplaatst zijn, kan het beton van de funderingsplaten van het verticale museum gestort worden.

Standaard

4 gedachtes over “Museum op palen

  1. De binnentuinen worden volledig opgevuld door het verticale museum. Ze hebben ook maar heel kort dienst gedaan als binnentuin. Wegens plaatsgebrek werd er in het begin van de 20ste eeuw al een dak op deze patio’s gezet met twee grote museumzalen tot gevolg. De bijkomende tentoonstellingsruimte was echter beperkt omdat die overdekte zalen slechts uit 1 niveau bestonden. Het nieuwe verticale museum zal verschillende niveaus hebben waardoor er efficiënt met de ruimte kan worden omgegaan.

  2. Tom zegt:

    Prachtig om te zien hoe zoiets tot stand komt. Ik veronderstel dat de ruimte op de foto’s onder de vloer van één van de oude patiozalen ligt? En de funderingsplaten komen ook in deze ruimte?

  3. Dat klopt, Tom. Eén van de patio’s waarin het verticale museum geplaatst wordt, bevindt zich boven deze ruimte. De betonnen funderingsplaat voor deze ruimte zal op de palen steunen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s