Albert Szukalski, Neuzen/neuzen
Bibliotheek, Restauratie

Conservatie en restauratie van kunstenaarsboeken gaat van start

Vorig jaar lanceerde het KMSKA voor de eerste keer een crowdfundingactie. Met het project ‘Boekensteun’ wilden we geld inzamelen voor de conservatie en restauratie van de kunstenaarsboeken van het museum. Wat is er ondertussen allemaal gebeurd? KMSKA-bibliothecaris Ingrid De Pourcq blogt over wat er ondertussen allemaal gebeurd is.

Met de actie Boekensteun haalden we een mooi bedrag op, maar onvoldoende om het volledige project te realiseren. Daarom werd na grondig onderzoek van alle kunstenaarsboeken door een papierrestaurator een selectielijst met prioriteiten voor conservatie en restauratie opgesteld. Daarop beslisten de Vrienden van het KMSKA om de opbrengst van hun jaarlijks diner op 27 november 2014 aan het project te schenken. Dit leverde bijna € 2000 op. Dit bedrag samen met de opbrengst van de crowdfundingactie volstaat nu om de meeste kunstenaarsboeken te behandelen. Wij willen al onze  gulle schenkers nogmaals van harte bedanken!

Papierrestaurator gaat deze maand van start

De lijst voor conservatie en restauratie van de werken is nu definitief, en er zijn afspraken gemaakt met de papierrestaurator om deze maand effectief van start te gaan. De restaurator neemt de verzorging en restauratie van de meest delicate werken op zich. Twee bibliotheekmedewerkers voeren conserverende handelingen op de overige kunstenaarsboeken uit. Zij zullen bij tientallen boeken dun zuurvrij zijdepapier op de bladen met grafiek invoegen om verzuring en doordruk tegen te gaan, en op vele plaatsen kaften en bladen droogreinigen. Verder krijgen ook heel wat kunstenaarsboeken zuurvrije beschermende dozen.

Hoe dit allemaal zal verlopen, hoort u zeker later nog van ons.

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Conservatie en restauratie van kunstenaarsboeken gaat van start

  1. Een heugelijk bericht. Hoe het zal gaan, weet ik niet. Maar zonder meer heb ik er vertrouwen in dat de kunstenaarsboeken kundig behandeld zullen worden om als hernieuwd hun eeuwig leven voort te zetten!

    Groeten van Han Messie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s