Edouard Hamman (Oostende 1819 - Parijs 1888), Het ontwaken van Michel de Montaigne, 1847, Inv. nr. 1365, © KMSKA – Lukasweb
Tentoonstellingen

Ontwaken met hemelse muziek

Tour de France: de soundtrack

Met de expo Tour de France brengt Siska Beele de mooiste Franse werken uit de moderne collectie van het KMSKA samen in de Koningin Fabiolazaal. Sommige van die werken hebben voor haar ook een heel specifieke soundtrack. Ze verzamelde de nummers in een afspeellijst op Spotify en legt uit waarom wat ze met de kunstwerken in de expo gemeen hebben.

Foto boven: Edouard Hamman (Oostende 1819 – Parijs 1888), Het ontwaken van Michel de Montaigne, 1847, Inv. nr. 1365, © KMSKA – Lukasweb

In zijn beroemde essays vertelt Michel de Montaigne (1533-1592) vol bewondering over de liefdevolle opvoeding die hij van zijn vader kreeg:


“Omdat het volgens sommigen schadelijk is voor de tere kinderziel om ’s ochtends vroeg abrupt en met geweld ontrukt te worden aan de slaap (waarin kinderen veel dieper zijn verzonken dan wij) liet hij mij ’s ochtends wekken met de klanken van een muziekinstrument, en er was altijd wel iemand die voor mij speelde.”


Wie wil niet graag ontwaken met de hemelse muziek van Marin Marias? Met welk nummer word jij graag wakker?

 

Marin Marias, Le rêveuse, uit Quatrième Livre de pièces pour viole, 1717, uitgevoerd door Jordi Savall.

Volg het KMSKA op Spotify

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Ontwaken met hemelse muziek

  1. Ja, Michel de Montaigne was een geluksvogel om elke morgen met tedere en tegelijk bemoedigende muziek gewekt te worden… Al is dit lang niet altijd haalbaar, kinderen mogen wel zachtzinniger en meer geleidelijk gewekt worden dan dikwijls het geval is . Vaak worden ze te veel met een ruwe ruk uit hun dromen naar de harde werkelijkheid gebracht.

    Groeten van Han Messie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s