Paasvakantie… Tijd om te studeren, voor de lenteschoonmaak of om eens wat tentoonstellingen te bezoeken. Jongbloed! wil jou hier graag bij helpen en lijst alvast enkele bijzondere expo’s voor je op. Ook op hun facebookpagina geven de Jongbloed!-ers geregeld leuke tips. Veel plezier!
♦ De tip van Marte ♦
Ricardo Brey. Op de bodem van de hemel
tot 10/5 in het M HKA
Ricardo Brey is een kunstenaar met Cubaanse roots die in zijn vaderland grote invloed had op de kunstwereld. De laatste jaren is hij gevestigd in Vlaanderen en creëert hij hedendaagse kunst met zorgvuldige aandacht voor zijn identiteit als kunstenaar. Brey put zijn inspiratie voor nieuw werk altijd uit voorgaande creaties, waardoor zijn oeuvre als een puzzel lijkt samen te vallen. Het gebruik van atypisch en gerecycleerd materiaal zorgt ervoor dat zijn werken tegelijk vervreemdend én intrigerend zijn. Met Op de bodem van de hemel creëerde het M HKA een unieke overzichtstentoonstelling van Breys werk. Zeker een bezoekje waard.
Extra leuk: elke dag om 15 uur kan je ‘Het openen van een doos’ in real life meemaken. Wat er in deze dozen zit? Een verrassing! Maar in ieder geval de moeite!
♦ De tip van Kim en Sarah ♦
Inspirations (Dries van Noten)
tot 19/7 in het Modemuseum Antwerpen
Al 30 jaar tekent Dries Van Noten als een van de ‘Antwerpse Zes’ mee aan de modekaart van de stad. Ondertussen is hij uitgegroeid tot een van de bekendste ontwerpers van Belgische bodem en wordt hij internationaal bewonderd om zijn unieke combinatie van tijdloze elegantie, contrasterende prints en rijkelijke texturen. Het MoMu licht nu voor het eerst een tipje van de sluier en verschaft de bezoeker een kijk in de creatieprocessen die schuilgaan achter zijn collecties. Over Iris Apfel, The Piano, Hans Holbein, goud, Serge Gainsbourg, Pina Bausch, Mark Rothko, Bollywood en boshyacinten: Inspirations geeft zeer visueel en in intieme setting weer hoe verschillende (contrasterende) inspiratiebronnen versmelten tot een harmonieus geheel dat de stempel van de ontwerper draagt.
Extra leuk: ruik eens aan de geurmuur van Sissel Tolaas en laat je bekoren door de kunst van David Michalek die op sublieme wijze de kledingstukken van Dries Van Noten tot leven laat komen!
♦ De tip van Rosan ♦
450 jaar stadhuis
tot 27/2/’16 in het Antwerpse Stadhuis
Altijd al willen weten waarom die adelaar op het dak van het stadhuis staat? Of wiens wapenschilden aan de gevel hangen? En wat gebeurde er eigenlijk tijdens de Spaanse Furie, toen het stadhuis elf jaar na de bouw afbrandde? Je komt het allemaal te weten in de expo 450 Jaar Stadhuis. De tentoonstelling neemt je mee vanaf de eerste steenlegging tot de laatste burgemeester. Ontdek wie het stadhuis bouwde en de symboliek van de gevel, maar ook de invloed van het stadhuis en haar bewoners op de geschiedenis van Antwerpen. Het pop-up café op het Schoon Verdiep biedt een aangename verfrissing na je bezoek.
Extra leuk: de tentoonstelling is gratis maar je reserveert best ruim op voorhand via de website.
♦ De tip van Lize ♦
Twice upon a Castle
tot 8/11 in het Kasteel van Gaasbeek
“Geëerde gasten… gebruik jullie ogen, jullie oren, jullie hart.” Met Twice upon a Castle brengt het Britse theatergezelschap Wildworks dit voorjaar de geschiedenis van het Kasteel van Gaasbeek en haar voormalige bewoners opnieuw tot leven. Verwacht je aan een uniek tentoonstellingsconcept, waar performance, muziek en beeld elkaar aanvullen. Je wordt uitgedaagd om zelf een rol op te nemen in het verhaal en om je te laten meeslepen in deze fascinerende kasteelwereld.
Extra leuk: vergeet de torenkamer niet. Hier vind je het hart van het kasteel en word je uitgenodigd om deel te nemen.
♦ De tip van Elise ♦
De Aquarel
tot 7/6 in De Mesdag Collectie (Den Haag)

Gustave Adolphe Simonau, Blankenberge, 1822/27 Alphonse Pecquereau, KMSKA © Lukas – Art in Flanders vzw, foto d/arch.
2015 is het Mesdagjaar. Mecenas Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), die zelf ook kunstenaar was, wordt gevierd met allerlei activiteiten waaronder een tentoonstelling over De Aquarel in De Mesdag Collectie. Het authentieke woonhuis-museum doet dienst als sfeervol decor om het werk van verscheidene kunstenaars uit de Hollandsche Teekenmaatschappij, de Société Royale Belge des Aquarellistes en de Royal Watercolour Society tentoon te stellen. Daarin vind je, naast werk van onder meer Jozef Israëls, Lawrence Alma-Tadema en de gebroeders Jacob en Willem Maris, ook drie bruiklenen uit het KMSKA terug. De werken worden mooi in hun context geplaatst; zo hangt er in elke zaal een reusachtige afdruk van een eigentijdse prent gerelateerd aan het thema.
Extra leuk: de vaste collectie van het museum en de prachtige tuin zijn tevens de moeite waard om een bezoek te brengen.
♦ De tip van Rosan & Lize ♦
Mathieu Pernot
tot 7/6 in het FotoMuseum
Het FotoMuseum in Antwerpen neemt je weer mee op wandel in drie uiteenlopende tentoonstellingen. Jongbloed! woonde de opening bij en was vooral fan van La Traversée, waar we werk zien van de Franse documentairemaker Mathieu Pernot. Met zijn foto’s geeft hij zaken als migratie en ontheemding een menselijk gelaat. Het FotoMuseum toont enkele krachtige fotoseries die aanzetten tot nadenken. Dat deze tentoonstelling onze voorkeur draagt, wil natuurlijk niet zeggen dat de andere niet de moeite zijn. Als je jonger dan 26 bent, betaal je in het FoMu 3 euro voor drie tentoonstellingen, geen slechte deal.
Extra leuk: zelf ook fotografisch talent? Het Fotomuseum organiseert regelmatig workshops. Ontdek hun aanbod.