Peter Paul Rubens, Venus Frigida, KMSKA
Tentoonstellingen

The sound of Rubens deel 6: Poëzie

De tentoonstelling Sensatie en Sensualiteit deelt de artistieke erfenis van Peter Paul Rubens op in zes thema’s: geweld, macht, lust, compassie, elegantie en poëzie. Curator Nico Van Hout ging voor elk van die thema’s op zoek naar verbanden tussen werk van Rubens en de vele kunstenaars die na hem kwamen.

In de aanloop naar de tentoonstelling maakte hij bovendien een selectie van muziek en filmpjes die aansluiten bij de verschillende hoofdstukken die in de expo aan bod komen. Op de museumblog stelt hij ze met plezier aan je voor.

In het laatste hoofdstuk Poëzie plaatst hij De Liefdestuin van Rubens naast Tous les garçons et les filles van Françoise Hardy en De Andriërs – ook van Rubens –  naast Concert champêtre van Francis Poulenc. De voerlui past volgens Van Hout dan weer perfect bij Serenade for tenor, horn and Strings, Pastoral & Nocturne van Benjamin Britten. En L’île inconnue van Hector Berlioz klinkt heel mooi naast Een pleziervaart van Jacob Jordaens. Afsluiten doet Van Hout met De visvangst van Edouard Manet dat mooi bij Gabriel Fauré’s Pavane past.


#TheSoundOfRubens

De voorbije weken maakten we op Spotify een afspeellijst met muziek die aan de verschillende thema’s en kunstwerken in de expo gekoppeld kan worden.


Jongbloed! in Bozar

Op 18 december zetten tal van Brusselse musea hun deuren ’s avonds open. Ook Jongbloed! trekt naar de hoofdstad om je een nieuwe kijk op de tentoonstelling Sensatie en Sensualiteit. Rubens en zijn erfenis te geven. De Jongbloed!-ers willen je blik op Peter Paul Rubens en zijn volgelingen op een frisse manier veranderen. Ze gaan daarbij volop voor de confrontatie met hedendaagse beeldcultuur.

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s