Ramah, De bolspelers, 1885
Onderwijs, Tentoonstellingen

Mijn verhaal in Kunst in de Groote Oorlog, deel 5: beeldgedicht bij De bolspelers

In de Koningin Fabiolazaal kan je dit najaar De Modernen. Kunst in de Groote Oorlog bezoeken. Met die expo tonen het KMSKA, de Provincie Antwerpen, het Letterenhuis Antwerpen en het Provinciaal Museum Emile Verhaeren hoe de schok van WOI voelbaar is in de kunst en de literatuur uit die periode. 

In deze tentoonstelling speelt het (persoonlijke) verhaal van de schilder of schrijver een grote rol. Dit leek een perfecte aanleiding om eens te polsen bij onze bezoekers hoe zij de tentoonstelling beleven. Het project Mijn verhaal was geboren. Afgelopen weken verschenen al een paar prachtige bijdragen van cursisten NT2 (Nederlands als 2de taal). Deze week geven we het woord aan een lesgever NT2.

Rainer Federico Klaus, geboren in Berlijn uit een Spaanse moeder en een Duitse vader, leerde Nederlands door naar Sesamstraat te kijken. Leest graag Paul Van Ostaijen en Peter Holvoet-Hanssen, maar begrijpt er eigenlijk niets van. Woont sinds 5 jaar in Antwerpen en heeft een job als leraar NT2 gekregen door zich voor te doen als: Joeri Claes, geboren in Reet uit oervlaamse en -christelijke ouders. Studeerde onder meer literatuur en internationale betrekkingen, naar eigen zeggen met succes. Probeerde het al als rockster, dichter, vertaler en vuilnisman, doch zonder veel zielen te beroeren.

Ramah, De bolspelers, 1885

Ramah, De bolspelers, 1885

Alsof Paul van Ostaijen zelf aan het werk is zet Rainer/Joeri alles wat hij waarneemt in het schilderij De Bolspelers van Ramah om in een overtuigend beeldgedicht.

Beeldgedicht bij De bolspelers

Lezen for life

De radionieuwsdienst van de VRT steunt Music for Life en trekt door het land om voor te lezen. Op zondag 21 december huren we Hilde Mertens (Radio 2) in. Zij zal om 15 uur de persoonlijke verhalen voorlezen die de cursisten NT2 bij de tentoonstelling maakten. Met het ingezamelde geld wil de radionieuwsdienst Luisterpunt ondersteunen. Dat is een vzw die boeken omzet voor mensen met een leesbeperking. Tijdens het voorleesmoment kan je de expo Kunst in de Groote Oorlog gratis bezoeken.

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s