Detail van één van de nieuwe museumzalen
Dicht maar dichtbij, Nieuws van de werf

Nieuwe museummaquette

Begin deze week ging fase 2 van het masterplan van het KMSKA van start. Net op dat moment presenteerde het ontwerpbureau KAAN Architecten de KMSKA-medewerkers een nieuwe maquette van het museum. Dit keer alleen van het ‘verticale’ museum, dus het stuk dat opgebouwd wordt in de vier patio’s van het 19de-eeuwse gebouw.

De maquette is correcter en gedetailleerder dan alle vorige. Voor het eerst kun je de omvang van de verbouwing voelen, zeker omdat het model schaalpoppetjes van bezoekers bevat. Er komen toch een aantal heel grote zalen bij. In totaal zijn er zo’n 15 nieuwe zalen, hoge en lage, grote en kleine, lichte en donkere. Geen twee zalen zijn precies hetzelfde. Dat is een bewuste keuze van de architecten, ingegeven door het originele zaalplan van het 19de-eeuwse museumgebouw waar uiteraard wel heel wat zalen hetzelfde zijn. De architecten – en wij- dachten dat de bezoeker enige variatie in zalen van het nieuwe museum wel zou appreciëren. In ieder geval zal het nieuwe museum ‘anders’ aanvoelen, en krijgen de KMSKA-curatoren in de toekomst veel meer mogelijkheden voor het uitwerken van de tentoonstellingen. De maquette is een werkmodel van KAAN Architecten, maar reist hopelijk in de toekomst nog eens naar Antwerpen zodat we ze ook aan u kunnen voorstellen.

Toch een gevelrenovatie- en restauratie

Wie de museumwerf deze zomer bezocht, kon zien dat er veel werk aan de gevel is.

Wie de museumwerf deze zomer bezocht, kon zien dat er veel werk aan de gevel is.

Meer goed nieuws over het gebouw: de gevelrenovatie en –restauratie, door budgettaire beperkingen geschrapt uit het herwerkte masterplan van Claus en Kaan Architecten, kan toch plaats vinden. Vlaams minister van cultuur Sven Gatz maakt hiervoor geld vrij. In totaal zal de minister 42 miljoen euro investeren in diverse cultuurgebouwen. Die investering komt uit het Financieringsfonds voor schuldafbouw en eenmalige investeringsuitgaven (FFEU). Dat is het fonds waarin de Vlaamse overheid de overschotten recupereert tussen de uitgaven die in de begroting zijn geraamd en de werkelijke uitgaven. Na afspraken binnen de Vlaamse regering worden deze bedragen opnieuw vrijgemaakt voor investeringen. Met de 42 miljoen euro uit het FFEU worden vijf eenmalige projecten ondersteund. Bij ons is dat de renovatie en restauratie van de gevel van het museum, eigenlijk fase 3 van het originele masterplan. Bij het Museum van Gaasbeek wordt verder gewerkt aan een masterplan om het toegankelijker te maken. Kunsthuis krijgt voor zijn Antwerpse operazaal een dotatie om de verdere werking te verzekeren, voor het Gentse operahuis komt er een voorstudie voor de Rotonde en de Redoutezaal. Tenslotte wordt de theatertoren van De Singel gemoderniseerd.

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Nieuwe museummaquette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s