Vrienden van het KMSKA

Met de Vrienden naar het Mauritshuis

De Vrienden van het KMSKA gaan geregeld op uitstap naar tentoonstellingen en musea in binnen- en buitenland. Onlangs trokken ze naar Den Haag voor een stadswandeling en een bezoek aan het pas gerenoveerde Mauritshuis. Carl Van Tichelen is sinds jaar en dag vriend van het KMSKA. Hij maakte een reisverslag.

Het bezoek van de Vrienden van het KMSKA aan Den Haag startte met een stadswandeling-met-gids in de zonovergoten “koninklijke stad aan de zee”. Den Haag is de stad met de meeste bezienswaardigheden per vierkante meter in Nederland. Het spreekt voor zich dat er daarom een keuze moest gemaakt worden. Bovendien was het ook nog eens Open Monumentendag tijdens ons bezoek en stonden er lange rijen wachtenden aan de opengestelde gebouwen. Hoewel Den Haag bekend staat als het mekka voor de meer ‘bekakte’ Hollanders flaneerden er door de straten verschillende  in historische klederdracht uitgedoste families, die elke toerist vriendelijk welkom heetten. De stad was ook al in oranjestemming voor Prinsjesdag, enkele dagen later.

Op naar het Mauritshuis

Vermeers 'Meisje met de parel' in het Mauritshuis

Vermeers ‘Meisje met de parel’ in het Mauritshuis

Zoals alle bekende musea werd het Mauritshuis van 2012 tot 2014 onderworpen aan een grondige renovatie die het museum moet binnenloodsen in de 21ste eeuw. De toegang gebeurt nu via de moderne ondergrondse foyer, die een verbinding vormt met het Art Decogebouw aan de overzijde van de straat. De eigenlijke museumzalen bevinden zich nog steeds op de eerste en tweede verdieping, en hebben hun intieme sfeer behouden. Voor wie geïnteresseerd is in de bouwkundige aspecten loopt er tot 4 januari 2015 een kleine tentoonstelling Mauritshuis – Het Gebouw die meer vertelt over de bouw en de bewoners van dit bekende classicistische gebouw, dat op last van Johan Maurits, graaf van Nassau-Siegen tussen 1633 en 1644 door de befaamde architect Jacob van Campen werd gebouwd.

Als museum opende het Mauritshuis zijn deuren op 1 januari 1822. Het bood onderdak aan de Koninklijke Kabinetten van Schilderijen en Zeldzaamheden. De collectie van het Mauritshuis gaat terug op de verzameling van twee Oranjeprinsen, Willem IV van Oranje, en zijn zoon Willem V. Die laatste zorgde ervoor dat de collectie van toen 200 schilderijen  al in 1774 op vaste tijden werd geopend voor het publiek. Zo werd het Mauritshuis de eerste openbaar toegankelijke kunstcollectie in Nederland, een mijlpaal in de Nederlandse museumgeschiedenis. In 1795 brachten de Franse veroveraars de hele verzameling over naar het Louvre in Parijs. Na de slag bij Waterloo keerden de meeste werken terug naar Nederland. Koning Willem I droeg de hele verzameling over aan de Nederlandse staat. Er werd er een bijzonder actief aanwinstenbeleid gevoerd, waardoor het Mauritshuis vandaag beschikt over het beste van de 17e-eeuwse schilderkunst van de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden. Daar horen de allergrootste meesters bij, maar er is ook oog voor aantrekkelijke werken van minder bekende kunstenaars uit die periode.

De Hollandse Mona Lisa

De grote publiekstrekker in het Maurtishuis is natuurlijk de Hollandse Mona Lisa in de gedaante van Vermeers Meisje met de parel. Maar er zijn ook tal van andere overbekende meesterwerken te zien: Vermeers Gezicht op Delft, Rembrandts Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, Carel Fabritius’ Het puttertje en Paulus Potters De Stier. Daarnaast verdienen ook enkele belangrijke werken van Memling, Van der Weyden en Holbein bijzondere aandacht. Op de website van het museum kan je ze allemaal bekijken.

Ieder zichzelf respecterend museum heeft nood aan sponsors. Het Mauritshuis vormt hierop geen uitzondering. De verzameling ging van start dankzij de prinsen van Oranje, werd uitgebreid door belangrijke aankopen van koning Willem I en de beroemde museumdirecteur Abraham Bredius, een man die zijn privévermogen gebruikte om ‘zijn’ Mauritshuis een aantal meesterwerken te schenken. Ook het legaat van Arnoldus des Tombe verdient een bijzondere vermelding: dat zorgde namelijk voor de verwerving van het fameuze Meisje met de parel. Ook vandaag nog wordt een beleid gevoerd om de zwaartepunten van de verzameling te versterken en lacunes op te vullen. De Vereniging Rembrandt, de BankGiro Loterij, de Stichting Vrienden van het Mauritshuis zijn hierbij van het grootste belang. Bij periodieke schenkingen gedurende ten minste 5 jaar geldt voor individuele schenkers de “Geefwet”. Bij een schenking van €1000 betaalt de Nederlandse fiscus €650 terug, zodat je gift je eigenlijk maar €350 kost. Waarom bestaat een dergelijke regeling niet bij ons? En geloof het of niet, maar ook vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het Mauritshuis: zij bemannen de infobalie en de museumshop.

Nog een belangrijk weetje: van 5 februari tot 10 mei 2015 zijn in het Mauritshuis 36 werken uit de befaamde New Yorkse Frick Collection te zien. Niet te missen !

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s