Vrienden van het KMSKA

Op stap met de Vrienden

De Vrienden van het KMSKA gaan geregeld op uitstap naar tentoonstellingen en musea in binnen- en buitenland. Onlangs trokken ze naar de Bundeskunsthalle in Bonn waar ze de expo’s 1914. De avant-gardekunstenaars in oorlogstijd en Florence! bezochten. Blanche Schoesetters is coördinator van de Vrienden en blogt over wat ze ter plekke te zien kreeg.

De Bundeskunsthalle in Bonn

De Bundeskunsthalle in Bonn

De eerste tentoonstelling die we in de Bundeskunsthalle bezochten was 1914. Een Nederlandstalige gids leidde ons via de verschillende tentoonstellingszalen doorheen de tijd en hielp ons zo de kunstwerken in hun historische context te begrijpen. We zagen hoe kunstenaars zich bij aanvang van de Groote Oorlog tot de dreigende wereld relateerden. Propagandistisch of pacifistisch? Voor sommigen was de oorlog een middel om een betere wereld te creëren. Voor anderen was het de apocalyps, compleet met gewelddadige taferelen. Iedere kunstenaar had zijn eigen visie op de gebeurtenissen van toen en uitte die in zijn al even eigen stijl. Zoals zo veel mannen, gingen ook kunstenaars naar het front.  Al dan niet op vrijwillige basis. De tentoonstelling bracht mooi in beeld wat zo’n verschrikkelijke oorlog met hen deed. Hoe ze veranderden in stijl. Hoe ze de chaos en de verschrikking van de oorlog probeerden uit te drukken in hun kunst. De expo bracht meer dan 300 werken samen van 60 belangrijke Europese kunstenaars waaronder Max Beckmann, Otto Dix, Wassily Kandinsky, Ernst Ludwig Kirchner, Paul Klee, Pablo Picasso, Wilhelm Lehmbruck, Franz Marc, Egon Schiele,…Vlaamse kunst uit WOI kwam in de tentoonstelling niet aan bod. Daarvoor zullen we moeten wachten op De Modernen. Kunst uit de Groote Oorlog die het KMSKA dit najaar samen met het Letterenhuis en het Provinciaal Museum Emile Verhaeren organiseert in de Koningin Fabiolazaal. Wie het oorlogsthema boeiend vindt, kan zich trouwens ook inschrijven voor onze uitstap naar Museum Louvre Lens op 18 juni 2014. Daar zullen we de expo Les désastres de la guerre 1800 – 2014 bezoeken.

Terug naar Bonn, of was het nu Florence? De tweede expo die we bezochten ging immers over de hoofdstad van Toscane. De stad van Dante en Bocaccio, Donatello en Sandro Boticelli, Amerigo Vespucci, Machiavelli en -vooral – de heimat van de Medici. Tijdens een boeiende rondleiding kwamen we alles te weten over de rijke geschiedenis van de stad. De gids nam ons mee van de Middeleeuwen – en de economische rol die de stad toen speelde – over de gouden 15de en 16de eeuw van kunst en wetenschap naar de 19de eeuw waarin Florence zowel een intellectueel als kosmopolitisch centrum was.  We zagen een uitgebreide mix van schilderkunst, beeldhouwwerk, literatuur, geschiedenis en zelfs meubilair. Er was ook een documentaire over de bouw van de koepel van de Basilica di Santa Maria del Fiore, kortweg de Dom van Florence, door Brunelleschi. Ik wist niet waar eerst te kijken omdat er zoveel moois te zien was. De rondleiding vloog dan ook voorbij.

De Vrienden van het KMSKA organiseren geregeld culturele uitstappen. Bekijk het programma van de komende weken op de museumwebsite.

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s