Jongbloed!, Tentoonstellingen

Chaotisch, wild en zonder Photoshop! The making of Duo’s 2: de affiche

Vanaf 1 februari kan je in de Koningin Fabiolazaal de tentoonstelling Duo’s 2 bezoeken. Daarin presenteert Jongbloed!, de jongerencrew van het museum, kunst uit de collecties van de provincie Antwerpen en het KMSKA en dat op geheel eigen wijze. De jongeren werkten hun allereerste expo tot in de puntjes uit en ontwierpen daarbij ook zelf het campagnebeeld. Jongbloed!-er Johan Minnebo blogt over hoe ze daarbij te werk gingen.

Campagnebeeld De Modernen. Duo's 2

Campagnebeeld De Modernen. Duo’s 2

Campagnebeeld De MODERNEN. Duo's deel 1

Campagnebeeld De MODERNEN. Duo’s deel 1

Naast de tentoonstelling stonden we ook voor de affiche voor een uitdaging. We moesten ons hele verhaal kwijt in die affiche, en toch moest het een relatief eenvoudig beeld worden. Enerzijds was er de notie Duo’s 2, het vervolg op. Onze affiche is in feite een ‘negatief’ van het oorspronkelijke ontwerp van Duo’s. Het is een tegenhanger op bijna alle vormelijke vlakken. 3d in plaats van plat, chaotisch in plaats van gestructureerd. Wild in de plaats van de oorspronkelijke balans.

Geen Photoshop

Het idee was om de affiche op dezelfde manier te maken als de tentoonstelling zelf: met de oude namen en elementen een nieuw verhaal vertellen, door ze anders te groeperen. Ook hebben we onszelf opgelegd om enkel eenvoudige technieken te gebruiken bij de productie. Geen Photoshop, dus. Het moest er logisch geknutseld uitzien. De lagen en lijnen met namen symboliseren de inhoud van de tentoonstelling: de veelheid aan informatie en uiteindelijk ook het werk Dode letters van Denmark wat het beginpunt vormt van Duo’s 2.

Advies kregen we van Vik Leyten (directeur Marketing, Communicatie en Educatie van het KMSKA), Bob Daems (adviseur beeldende kunst van de provincie Antwerpen én co-curator van Duo’s 1) en grafisch vormgever Herman Houbrechts. Om tot het finale ontwerp te komen hebben we veel uitgeprobeerd. Het resultaat is een beeld dat ook onze brainstormsessies en werkweekends visualiseert – inclusief de post-it’s die tijdens die sessies onmisbaar bleken.

Je kan de tentoonstelling vanaf zaterdag 1 februari 2014 bezoeken. Die dag is de tentoonstelling bovendien gratis toegankelijk. 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s