Tentoonstellingen

Duo’s 2: Information Overload

De voorbije maanden kon je in de Koningin Fabiolazaal De Modernen. Duo’s bezoeken met kunst uit de collectie van het KMSKA en de Provincie Antwerpen. Ondertussen werkte Jongbloed! – de jongerencrew van het museum aan een alternatieve opstelling. Na maanden van hard werk, van denken en twijfelen, beslissen en doen, van lachen en soms huilen is het resultaat eindelijk daar. Een tentoonstelling met echte teksten op de muur en erfgoedbewakers in de zaal. Maar ook met dingen die je niet verwacht: unieke postkaarten, een tekentafel en stof tot nadenken. De jongeren bepaalden het verhaal van de expo, de selectie van de kunstwerken, de informatie die je krijgt en de sfeer die je voelt en gaven dit pareltje de titel Duo’s 2Jongbloed!-ster Rosan Meijer licht alvast een tipje van de sluier.

Jongbloed! gooit de tentoonstelling De MODERNEN. Duo's om

Jongbloed! gooit de tentoonstelling De MODERNEN. Duo’s om

Niet minder dan 71 procent van de Vlamingen is actief op een sociaal platform. De ‘Facebook familie’ telt ondertussen 1,2 miljard leden waarvan 76 procent dagelijks inlogt. En als we alle beelden op YouTube willen bekijken, trekken we daar best 780 dagen voor uit want iedere minuut wordt er 13 uur aan beeldmateriaal aan de website toegevoegd. Het verwerken van informatie in het algemeen is nog een ander paar mouwen, daar zijn we per dag gemiddeld 11 uur met bezig.

Communicatiewetenschapper Marshall McLuhan wist het ons in de jaren 1960 al te vertellen:

“…we live habitually in a state of information overload. There’s always more than you can cope with.”

En dat was in een tijd dat het internet nog niet ons voornaamste communicatiemiddel was. We worden overladen met een hoeveelheid aan informatie die we onmogelijk kunnen verwerken, en daar wil Jongbloed! in De Modernen. Duo’s 2 een reactie op bieden.

Denmark, Dode letters, Collectie Provincie Antwerpen, P/S 264

Denmark, Dode letters, Collectie Provincie Antwerpen, P/S 264

Het werk van de Belgische kunstenaar Denmark vormde daarbij een grote inspiratiebron. Net als McLuhan werkt hij al sinds de jaren 1970 rond deze thematiek. Hij tracht een antwoord te bieden op de overvloed aan informatie die onze samenleving kenmerkt. Het was zijn werk dat ons tot het besef deed komen dat deze continue stroom een gegeven is waar iedereen binnen Jongbloed! zich met geconfronteerd voelt. En het was zijn werk dat ons ertoe aanzette dit gevoel te verbinden aan kunstbeleving in een maatschappij waarin je zelfs geen tijd hebt om de krant volledig te lezen. Met onze tentoonstelling willen we iedereen de rust, ruimte en tijd bieden om op een eigen manier en met volle aandacht opnieuw kunst te beleven.

We hebben vier maanden keihard gewerkt, heel veel plezier gehad en enorm veel geleerd, en zijn trots op de tentoonstelling die daaruit voortkomt. We hopen dat jullie ze zullen bezoeken met hetzelfde enthousiasme als waarmee wij ze gemaakt hebben.

Advertenties
Standaard

2 gedachtes over “Duo’s 2: Information Overload

  1. Pingback: Chaotisch, wild en zonder Photoshop! The making of Duo’s 2: de affiche | kmskablog

  2. Pingback: Duo’s 2: beeld en geluid | kmskablog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s