Tentoonstellingen

Afscheid van Marc Mendelson

In de Koningin Fabiolazaal kan je de tentoonstelling Duo’s in de exporeeks De Modernen bezoeken. Daarin brengen curatoren Bob Daems en Siska Beele kunst uit de collecties van de provincie Antwerpen en het KMSKA samen. Op deze blog gaan ze dieper in op de werken in de tentoonstelling of zoeken ze visuele gelijkenissen die verder gaan dan wat je ter plekke kan zien. Deze week neemt Siska Beele afscheid van kunstenaar Marc Mendelson die enkele weken geleden het leven liet. 

Marc Mendelson, Ciertos signos lo presagian, (1974-1976), KMSKA, inv. nr. 3152

Marc Mendelson, Ciertos signos lo presagian, (1974-1976), KMSKA, inv. nr. 3152

In december van vorig jaar is Marc Mendelson (Londen 1915 – Ukkel 2013) overleden. Hij was 98 jaar oud. Mendelson wordt gerekend tot een van de meest originele Belgische kunstenaars van zijn generatie. In zijn lange carrière werkte hij in verschillende stijlen, zowel figuratief als abstract. Hij maakte gebruik van verschillende media als olieverf, aquarel, assemblage, fotografie…Na zijn studies in Antwerpen verhuist Mendelson naar Brussel waar hij zich aansluit bij een groep kunstenaars die tussen 1945 en 1948 samen naar buiten treden onder de naam La Jeune Peinture Belge en de naoorlogse schilderkunst een vernieuwende boost gevenMendelson debuteert met een vorm van magisch realisme. Zijn stijl leunt aan bij De Chirico, en ook Picasso inspireert hem enige tijd.  Maar in de jaren vijftig evolueert hij naar de abstracte kunst om nog later te experimenteren met materie. Doeken in een dikke verfpasta vermengd met zand, modder en cement bekrast hij met primaire lijnen en vormen. Omstreeks 1966 keert hij terug naar een nieuwe figuratieve kunst. Met gevoel voor humor en poëzie brengt hij een heel eigen universum in beeld. Uit die tijd dateert Happy Metro to You (1974), de grote wandcollage vol ventjes die zich vrolijk en blij van en naar het werk haasten, in het metrostation Park in Brussel.

Spanje als grootste gemene deler

Ook het KMSKA heeft werk van Marc Mendelson in zijn bezit: drie schilderijen, stuk voor stuk representatief voor een fase in het rijke en diverse oeuvre van de kunstenaar. Hoe sterk verschillend deze schilderijen ook zijn, alle drie hebben ze één iets gemeen en dat is Spanje. In 1953 reist Mendelson voor de eerste keer naar Spanje. Een nieuwe wereld gaat open. In Midzomer (1954) beeldt hij de Middellandse Zee af zonder haar na te bootsen, in heftige kleuren en strakke vormen. Ook het monochrome materieschilderij Een bladzijde op wit geschreven (1964) doet denken aan strand, water en lucht. De krassen en inscripties lijken op tekeningen in het zand. De fascinatie voor de materie deelt Mendelson met de Catalaanse kunstenaar Antoni Tàpies. In het laatste schilderij van Mendelson uit de verzameling van het KMSKA – Ciertos signos lo presagian (1974-1976) – is Spanje nadrukkelijk aanwezig. De titel is Spaans en de speelse stijl is schatplichtig aan Joan MiróCiertos signos lo presagian is nu te zien op de tentoonstelling Duo’s naast Meisje met bloemenkrans van Jan Cox, Mendelsons kunstvriend van het eerste uur. Een verrassend duo en meteen een uitzonderlijk mooi eerbetoon aan Marc Mendelson.

Advertenties
Standaard

2 gedachtes over “Afscheid van Marc Mendelson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s