Tentoonstellingen

Fred en zijn storm

Dit najaar kan je in de Koningin Fabiolazaal de tentoonstelling Duo’s in de exporeeks De Modernen bezoeken. Daarin brengen curatoren Bob Daems en Siska Beele kunst uit de collecties van de provincie Antwerpen en het KMSKA samen. Op deze blog gaan ze dieper in op de werken in de tentoonstelling of zoeken ze visuele gelijkenissen die verder gaan dan wat je ter plekke kan zien. Deze week richt Bob Daems zich op het werk van Fred Bervoets.

Fred Bervoets (Burcht, 1942) heeft in zijn lange loopbaan een eindeloze reeks portretten geschilderd, getekend en geëtst. Meestal zelfportretten. Of alléén maar zelfportretten. Soms karikaturaal weergegeven koppen – als uit een mannekensblad, zoals hij zelf zegt – soms ook veruitwendigde emoties die op het doek of papier verschijnen als anonieme figuren of personages.

Fred Bervoets, Bevreemdend personage, 1976. KMSKA, Inv.nr. 3168 © Lukas – Art in Flanders VZW / Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, foto d/arch

Fred Bervoets, Bevreemdend personage, 1976. KMSKA, Inv.nr. 3168 © Lukas – Art in Flanders VZW / Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, foto d/arch

Op de tentoonstelling Duo’s zijn twee zo’n werken te zien. Bevreemdend personage uit 1976 is als een explosie van agressie. Op het kleine schilderijtje wordt een mannelijke figuur afgebeeld met een opengesneden hersenpan waaruit fonteinen van bloed spuiten. Onderaan heeft Bervoets geschreven: “Studie van een figuur. Zelfmoordenaar”. De ets Figuur dateert van een decennium later. In een door hemzelf ontwikkelde etstechniek, waarbij hij rechtstreeks met zuur op de etsplaat schildert, heeft Bervoets met enkele lijnen en vlekken een spookachtige figuur gecreëerd die de toeschouwer naar de keel lijkt te willen grijpen. Door op de plaats van de ogen twee rode bollen te schilderen neemt de lugubere sfeer van het tafereel nog toe.

Fred Bervoets, Figuur, 1989. Collectie Provincie Antwerpen, P/G 419© SABAM, Belgium, 2013

Fred Bervoets, Figuur, 1989. Collectie Provincie Antwerpen, P/G 419© SABAM, Belgium, 2013

Een mooi en integer portret van de schilder wordt geschetst in de documentaire Fred in zijn eeuwige storm van collega-beeldend kunstenaar en voormalig Bervoets-student aan de Antwerpse academie Lieven Segers. “Een schilderij kunt ge niet rustig maken”, zegt Bervoets ergens in die film. En wanneer Segers vervolgens vraagt of zijn werk dan altijd ontstaat vanuit een onrust, voegt hij er aan toe: “en altijd met een angst ook…”. Maar dat er achter dat op het eerste zicht nihilistische en donkere wereldbeeld ook een zekere melancholie schuilgaat illustreert een andere uitspraak van Bervoets: “Toch is schilderen fantastisch hé, ’t is toch het mooiste wat ge kunt doen in uw leven? Dromen en veranderen…”

Onder de titel Kabinet loopt in galerij De Zwarte Panter in Antwerpen nog tot 9 februari 2014 een tentoonstelling met recente zelfportretten van Fred Bervoets.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s