Tentoonstellingen

Inspiratie in een atelierflat

Dit najaar kan je in de Koningin Fabiolazaal de tentoonstelling Duo’s in de exporeeks De Modernen bezoeken. Daarin brengen curatoren Bob Daems en Siska Beele kunst uit de collecties van de provincie Antwerpen en het KMSKA samen. Begin 2014 neemt Jongbloed!, de jongerencrew van het museum, de expo onder handen. Vanaf 1 februari presenteren de jongeren de kunstwerken in een nieuwe opstelling en met een ander verhaal. Daarvoor zijn ze al een tijdje druk in de weer. Inspiratie vinden ze niet alleen in de huidige tentoonstelling, maar ook op andere plekken. In de atelierflat van Jozef Peeters bijvoorbeeld. Jongbloed!-er Aude Tournaye blogt!

Jozef Peeters, Map Jozef Peeters: 6 lino's Antwerpen "De Sikkel", Collectie Provincie Antwerpen, foto: Jacques Sonck

Een lino van Jozef Peeters, nu te zien in de tentoonstelling Duo’s

Jongbloed! bracht eind november een bezoek aan de atelierflat van Jozef Peeters. Peeters – van wie je ook werk kan zien in de huidige opstelling van Duo’s – was een van de eerste abstracte kunstenaars in België en woonde met zijn vrouw en twee kinderen vanaf 1924 in een klein hoekappartement met vier kamers op de De Gerlachekaai in Antwerpen. Hoewel de voorgevel van het gebouw alles behalve origineel aandoet, lijkt het alsof de tijd stil is blijven staan in de atelierflat van Peeters. De kunstenaar toverde zijn woning in de jaren ‘20 om tot een imposant driedimensionaal schilderij. Elke kamer werd voorzien van geometrische kleurvlakken, een eigen sfeer en passend meubilair, dat de kunstenaar eveneens ontwierp.

Dit appartement was het centrum van Peeters’ artistieke visie, maar ook een plek waar vooruitstrevende kunstenaars van zijn tijd elkaar konden ontmoeten. Zo starten we onze rondleiding in het appartement in de zetel waar Paul Van Ostaijen ooit vertoefde, en worden we doorheen de flat steeds weer verrast door nieuwe werken van Michel Seuphor, een goede vriend van Jozef Peeters. De hele ruimte leek bezaaid met referenties naar onze toekomstige tentoonstelling, waar niet alleen Peeters, maar ook Seuphor en hun tijdgenoten opnieuw te zien zullen zijn. De volgende foto’s geven een klein voorproefje, en verleiden je hopelijk tot een bezoek aan dit wonderbare kunstwerk. Tickets voor de atelierflat kan je online bestellen.

Jongbloed! werkt momenteel hard aan haar eigen presentatie in de Koningin Fabiolazaal. Op vertoon van een ticket voor De Modernen. Duo’s dat gekocht werd voor 27 januari 2014 kun je GRATIS een bezoek brengen aan de tweede presentatie die van 1 februari tot en met 20 april 2014 loopt.

Volg Jongbloed!-s tentoonstellingsvorderingen op facebook

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s