Bibliotheek

Short Titles in de museumbibliotheek

Bibliothecaris Ingrid De Pourcq blogt over de Short Title Catalogus Vlaanderen, een project waaraan ook de bibliotheek van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen deelnam.

Begin juli is het KMSKA een samenwerking aangegaan met STCV – Short Title Catalogus Vlaanderen, een bibliografisch project van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek vzw. STCV inventariseert en beschrijft sinds het jaar 2000 alle publicaties die gedrukt werden of te koop aangeboden in Vlaanderen en Brussel voor 1801. Momenteel telt de online databank een kleine 20.000 beschrijvingen, gebaseerd op ca. 34.000 exemplaren.

De bibliotheek van het KMSKA bezit ongeveer 170 oude drukken die aan de criteria van STCV voldoen. Deze werden de voorbije maanden aan de databank toegevoegd. Het gaat om enkele tientallen boeken uit de collectie preciosa en ca. 140 veilingcatalogi, waarvan een groot deel uit het legaat van Oscar Nottebohm (1936). Vooral onder deze laatste zitten heel wat unica, die niet in andere Vlaamse erfgoedbibliotheken voorkomen. Er is ook een groot aantal geannoteerde exemplaren, waarbij op het moment van de verkoop in pen of potlood de prijzen en soms namen van kopers toegevoegd werden. Onderstaande catalogus vermeldt een aankoop door het KMSKA.

Veilingcatalogi werden vroeger vaak opgesteld naar aanleiding van een overlijden of een faillissement en bevatten een oplijsting van goederen, in ons geval kunstwerken, die op de veiling te koop aangeboden werden. Voor de onderzoeker zijn ze van belang om te weten wat er op een bepaald moment op de markt komt/kwam, en wat de herkomst en de (geschatte) waarde van de objecten is/was. Conservatoren kunnen aan de hand van veilingcatalogi de herkomstgeschiedenis van museumobjecten nagaan of beter de actuele waarde van kunstwerken inschatten.

Twee bibliotheekmedewerkers, Sabine De Wolf en Karen Daghelet, waren betrokken bij het project. Zij beschreven de catalogi volgens hun formele en inhoudelijk kenmerken. Een voorbeeld van een beschrijving kan je hier vinden. Eind oktober werd het project afgerond.

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s