Onderzoek

De spons erover

Op basis van de gepubliceerde en ongepubliceerde geschriften van James Ensor komen de onderzoekers van het Ensor Reseach Project veel te weten over de artistieke keuzes van de kunstenaar. In het artikel dat hij deze maand publiceert, gaat Herwig Todts dieper in op Ensors houding ten opzichte van het gebruik van vernis.

James Ensor, De oestereetster (oorspronkelijk Au pays des couleurs / In het land van de kleuren), 1882. Doek 207 x 105 cm. KMSKA in. nr. 2073. Ensor verniste (en kopieerde) het schilderij vooraleer hij het in 1907 naar de commissie van het stedelijk Musée des Beaux-Arts de Liège zond als voorstel tot aankoop. Luik weigerde het schilderij dat vervolgens werd gekocht door Albin en Emma Lambotte die overigens enkele jaren eerder van Liège naar Antwerpen waren verhuisd.

James Ensor, De oestereetster (oorspronkelijk Au pays des couleurs / In het land van de kleuren), 1882. Doek 207 x 105 cm. KMSKA inv. nr. 2073. Ensor verniste (en kopieerde) het schilderij vooraleer hij het in 1907 naar de commissie van het stedelijk Musée des Beaux-Arts de Liège zond als voorstel tot aankoop. Luik weigerde het schilderij dat vervolgens werd gekocht door Albin en Emma Lambotte die overigens enkele jaren eerder van Luik naar Antwerpen waren verhuisd.

Aan iedereen die wil zien of een schilderij er beter uitziet met of zonder vernis, oftewel glanzend of mat, geeft James Ensor de raad om met een vochtige spons over het verfoppervlak te gaan. Zo krijg je eventjes het glanzende effect van vernis. Het beste is om de spons met gefilterd regenwater te bevochtigen. Hoewel hij het er niet vaak over heeft, ontdekte Herwig Todts dat het al dan niet vernissen van zijn werken een grote bekommernis was voor Ensor. Vernis is immers niet zomaar een beschermlaagje voor het verfoppervlak. Met vernis bepaal je de sfeer in het schilderij en breng je diepte en samenhang.

Lees het artikel Ensor over het gebruik van vernis van Herwig Todts op de museumwebsite.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s