Tentoonstellingen

Veertig jaar verzamelen: hits and misses

Dit najaar kan je in de Koningin Fabiolazaal de tentoonstelling Duo’s in de exporeeks De Modernen bezoeken. Daarin brengen curatoren Bob Daems en Siska Beele kunst uit de collecties van de provincie Antwerpen en het KMSKA samen. Op deze blog gaan ze dieper in op de duo’s in de tentoonstelling of zoeken ze visuele gelijkenissen die verder gaan dan wat je ter plekke kan zien. Deze week kijkt Bob Daems naar een werk van Jef Verheyen dat uiteindelijk niet in de collectie van de provincie Antwerpen werd opgenomen en dus ook niet in de tentoonstelling zit. Hij koppelt het aan kunst die je wel ter plekke kan zien. 

Het verhaal van een collectie wordt niet enkel geschreven aan de hand van verworven kunstwerken, het is deels ook een geschiedenis van gemiste kansen. Voor elk werk van Floris Jespers is er een ontbrekend schilderij van Jozef Peeters, voor elke Lightbox van David Claerbout een werk van Luc Tuymans. Ook dat zijn duo’s.

Omdat het Antwerpse provinciebestuur begin jaren 1970 een beeld wou creëren van de kunstproductie binnen de grenzen van de provincie Antwerpen was het van oordeel dat een werk van de Kempense – maar naar Zuid-Frankrijk uitgeweken – kunstenaar Jef Verheyen niet mocht ontbreken in haar collectie. Volgens de adviserende commissie was Verheyen op dat moment “een van onze beste schilders van internationale faam”. Haar oordeel luidde dan ook dat “een representatief werk van deze schilder moet worden aangekocht”. De keuze viel op Venus Saphira, een groot blauw werk van 2 bij 3 meter dat in 1978 tot stand kwam. De realisatie van het werk wordt mooi gedocumenteerd op de website over kunstenaar. Op 15 juli 1980 bezocht een delegatie van de commissie het atelier van de kunstenaar in Heist-op-den-Berg. Het uiteindelijke oordeel was negatief. Aan Verheyen werd gevraagd om in de plaats van het schilderij “een 5-tal litho’s” aan te bieden. Hij liet weten dat de weigering tot aankoop hem “zwaar op de maag was gevallen” en wenste voorlopig niet in te gaan op het voorstel.

Bruikleen ter compensatie

Begin 1984 overleed Jef Verheyen aan de gevolgen van een hartaanval. Het ontbreken van een schilderij van de kunstenaar in de provinciale collectie werd gecompenseerd door een tijdelijke bruikleen van het tweeluik A/B-B/C uit de collectie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Deze diptiek wordt momenteel tentoongesteld naar aanleiding van de 350ste verjaardag van de Academie.

Jef Verheyen, 'A/B-B/C', 1965-1966, olieverf op paneel, (2x) 90 x 90 cm, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, inv. 141, 142. foto: Jacques Sonck.

Jef Verheyen, A/B-B/C, 1965-1966, olieverf op paneel, (2x) 90 x 90 cm, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, inv. 141, 142. foto: Jacques Sonck.

Toch kan je ook in Duo’s een werk van Jef Verheyen zien. Zijn Zwarte ruimte uit de collectie van het KMSKA gaat er de confrontatie aan met  Santa Maria del Salute van David Claerbout uit de collectie van de Provincie Antwerpen.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s