Tentoonstellingen

Michel Seuphor, beeldend kunstenaar en dichter

Dit najaar kan je in de Koningin Fabiolazaal de tentoonstelling Duo’s in de exporeeks De Modernen bezoeken. Daarin brengen curatoren Bob Daems en Siska Beele kunst uit de collecties van de provincie Antwerpen en het KMSKA samen. Op deze blog gaan ze dieper in op de duo’s in de tentoonstelling of zoeken ze visuele gelijkenissen die verder gaan dan wat je ter plekke kan zien. Deze week belicht Siska Beele het poëtisch en het plastich werk van Michel Seuphor.

Michel Seuphor, Pour Subirachs, KMSKA inv. nr. 3193, © Lukas - Art in Flanders VZW / Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, foto Hugo Maertens.

Michel Seuphor, Pour Subirachs, KMSKA inv. nr. 3193, © Lukas – Art in Flanders VZW / Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, foto d/arch.

In 1925 verhuist Michel Seuphor, gelokt door de roep van de internationale avant-garde, van Antwerpen naar Parijs waar hij naam maakt als kunsttheoreticus, beeldend kunstenaar en schrijver. Op de tentoonstelling zijn twee van zijn lacunetekeningen te zien én een gedicht uit 1962 opgedragen aan de Catalaanse beeldhouwer Josep Maria Subirachs van wie op zijn beurt een sculptuur wordt getoond.

Voor Subirachs

ik ben de arme
die u adel brengt
ik ben de eenvoudige
die volheid geeft
ik ben de grote rust
die je bij bronnen vindt
ik ben de simpele
die kennis doorgeeft

Seuphor

Parijs, 3 november 1962

(Vertaling: Hilde Pauwels)

Spel en ritme zijn twee sleutelbegrippen bij Seuphor, zowel in zijn poëzie als in zijn plastisch werk. Pour Subirachs somt op een sterk ritmische toon vier tegenstellingen op, die bij nader inzien niet zo helemaal tegengesteld hoeven te zijn. Het gedicht bezingt het leidmotief in het oeuvre van Subirachs, namelijk de hegeliaanse synthese van tegenstellingen die terzelfder tijd tegenover elkaar staan en elkaar aanvullen en opheffen: man-vrouw, dood-leven, ruimte-tijd, rust-beweging … Pour Subirachs van Seuphor doet me een beetje denken aan De ballade van de tegenstellingen van François Villon, maar dat is weer een ander duo …

Josep Maria Subirachs, Frontal,  KMSKA inv. nr. 3194, © Lukas - Art in Flanders VZW / Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, foto Hugo Maertens.

Josep Maria Subirachs, Frontal, KMSKA inv. nr. 3194, © Lukas – Art in Flanders VZW / Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, foto Hugo Maertens.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s