Tentoonstellingen

Jan Cockx & baron Avermaete

Dit najaar kan je in de Koningin Fabiolazaal de tentoonstelling Duo’s in de exporeeks De Modernen bezoeken. Daarin brengen curatoren Bob Daems en Siska Beele kunst uit de collecties van de provincie Antwerpen en het KMSKA samen. Op deze blog gaan ze dieper in op de werken in de tentoonstelling of  zoeken ze visuele gelijkenissen die verder gaan dan wat je ter plaatse kan zien. Bob Daems licht het Portret van Roger Avermaete van Jan Cockx toe en vertelt hoe het in de collectie van de Provincie Antwerpen beland is.

Portret van Roger Avermaete, Jan Cockx, 1919, olieverf op doek, 183 x 126 cm, Collectie Provincie Antwerpen, P/S 229, legaat Roger baron Avermaete, foto: Jacques Sonck

Portret van Roger Avermaete, Jan Cockx, 1919, olieverf op doek, 183 x 126 cm, Collectie Provincie Antwerpen, P/S 229, legaat Roger baron Avermaete, foto: Jacques Sonck

Toen begin jaren 70 aan de Koningin Elisabethlei in Antwerpen een nieuw provinciehuis verrees, werd meteen ook het plan opgevat om de bestaande – maar toen nog bescheiden – kunstcollectie gevoelig uit te breiden. Met de bedoeling het statige gebouw te verfraaien werden in sneltempo nieuwe kunstwerken verworven. Niet enkel door aankoop maar ook via schenkingen van kunstenaars of hun nabestaanden. Vele van deze schenkingen werden ondergebracht in de zogenaamde ‘kunstkabinetten’ van het provinciehuis, waar het werk van een bepaalde kunstenaar permanent werd getoond. Het is op die manier dat ook het Portret van Roger Avermaete door Jan Cockx in de verzameling terechtkwam.

Ten voeten uit

Auteur en kunstcriticus Roger Avermaete (1893-1988) speelde een belangrijke rol in de avant-gardistische beweging in Antwerpen, kort na de Eerste Wereldoorlog. Als organisator van voordrachten en tentoonstellingen en als initiatiefnemer achter verschillende kunsttijdschriften was hij een centraal figuur in het modernistische milieu, waartoe onder meer ook Paul Van Ostaijen, Jozef Peeters, Oscar en Floris Jespers, Paul Joostens, Jan Kiemeneij en Michel Seuphor behoorden. En dus ook de jonge Jan Cockx (1891-1976), die in 1919 dit prachtige portret van Avermaete ten voeten uit schilderde. Het schilderij maakte deel uit van de persoonlijke kunstverzameling van baron Avermaete, waarvan een belangrijk deel na zijn overlijden in 1988 aan het provinciebestuur werd geschonken. Samen met het gehele geschreven oeuvre van de man – een kloeke boekenkast vol – en een uitgebreide penningenverzameling werd de provinciale collectie meteen ook een prent van James Ensor en enkele schetsen van Constant Permeke en Rik Wouters rijker, naast nog een tiental andere kunstwerken.

Tot slot nog een kenner aan het woord over het schilderij van Jan Cockx:
Tijdens een bezoek aan een expo in 2010 waarin het Portret van Roger Avermaete ook te zien was, vertelt Mauro Pawlowski waarom dit schilderij nu juist zo goed is.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s