Onderzoek

Ensor in valse kleuren

Met het Ensor Research Project wil het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen het centrum voor kunsthistorisch en materiaaltechnisch onderzoek van het oeuvre van James Ensor worden. De onderzoekers van het project zullen regelmatig artikels met hun bevindingen publiceren.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De augurk die vooraan op de tafel ligt in Bloemen en groenten is rood? En de blauwe achtergrond links is niet meer blauw maar rood gevlekt? De rode kersen zijn net olijven? Het is een valse-kleurenbeeld. De techniek om valse-kleurenbeelden, of false colour-beelden, te maken is bedacht in de astronomie. De foto’s die astronomen van het heelal maakten waren vrijwel grijs en varieerden van zwart tot wit. Het blote oog kon niet veel zien of begrijpen. Om de beelden meer leesbaar te maken gaf men nieuwe of valse kleuren aan die verschillende grijzen zodat er informatie over het de samenstelling en eigenschappen van het gefotografeerde “zichtbaar” werd.

Extra signatuur

Deze manier van werken wordt ondertussen gebruikt bij satellietfoto’s maar ook voor het kunsthistorisch onderzoek zijn er grote voordelen. Kleuren, pigmenten en andere materialen reageren verschillend, (en dus letterlijk) op een andere golflengte. “Valse”, en voor ons zichtbare, kleuren worden toegekend aan specifieke golflengtes en zo worden bepaalde grondstoffen zichtbaar voor het gewone oog en zien we meer. Zoals een extra signatuur op dit schilderij.

James Ensor, Bloemen en groenten (false colour-beeld)

James Ensor, Bloemen en groenten (false colour-beeld)

Op de museumwebsite gaat onderzoeker Adri Verburg dieper in op de false colour-techniek

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s