Deelnemen

De Zomerschool bij Rockox te gast

Voor de negende zomer op rij ontvangt het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen de kinderen van de ZomerschoolElk jaar organiseert Meters & Peters in juli en augustus een Zomerschool voor jongeren van zes tot en met twaalf jaar met een beperkte kennis van het Nederlands. Zij kunnen er al spelenderwijs Nederlands leren. Een bezoek aan een tentoonstelling van het museum is een vaste waarde geworden in het traject. Dit jaar trok een 100-tal kinderen uit ongeveer 39 landen naar Het Gulden Cabinet. Koninklijk Museum bij Rockox te gast in Museum Rockoxhuis. Babette Cooijmans is educatief medewerker van het museum en blogt over een wonderlijk bezoek.

Foto’s: Ode De Kort

Tijdens het bezoek aan de tentoonstelling maken de kinderen op een aangename manier kennis met het museum en worden ze gestimuleerd om hun woordenschat te vergroten door te kijken naar kunst. De tentoonstelling Het Gulden Cabinet is voor de Zomerschoolkinderen bovendien een wonderlijke stap in de geschiedenis van Antwerpen. Een prachtig woonhuis met krakende vloeren van een burgemeester van lang, lang geleden – die ook nog eens een ridder was – versierd met de mooiste schilderijen en objecten: het is de perfecte omgeving om de kinderen te boeien. Woorden om het verhaal bij de schilderijen te vertellen zijn snel gevonden. Ook al zijn ze niet altijd even makkelijk om uit te spreken: ‘portret’ en ‘schilderij’ kunnen echte ‘tongue twisters’ zijn!

Aan fantasie geen gebrek

Met het thema ‘portret’ als rode draad van de rondleiding kijken de kinderen samen met de gids naar schilderijen met mensen die poseren in bizarre kleding of die een heerlijk bordje kersen verorberen. Om de kinderen tot spreken te brengen, werken de gidsen met leuke zoekopdrachten die de zintuigen en de verbeelding prikkelen. Ze kijken, vergelijken en luisteren naar hun klasgenootjes. Al snel wil ieder kind zijn of haar zegje doen en is de angst om het juiste woord in het Nederlands te vinden verdwenen. Na de rondleiding gaan de kinderen aan het werk in het atelier van het huis van Nicolaas Rockox. Als echte kunstenaars werken ze rond het thema portret. Er wordt duchtig getekend, geplakt en gekleurd. Aan fantasie geen gebrek. Er is ook een heuse fotostudio ingericht in de binnentuin van het Rockoxhuis. De kinderen leven zich met veel plezier in in lang vervlogen tijden en poseren volledig in stijl én met gepaste trots voor de fotograaf.

Nicolaas Rockox zou het zonder twijfel graag gezien hebben. De Zomerschoolkinderen hebben de vertrekken van zijn huis gevuld met nieuwsgierige, verwonderde blikken, diepe gedachten en inspirerende woorden.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s