Tentoonstellingen

Kosmonaut in de geest

Tijdens De MODERNEN. Avant-garde bloggen curator Greta Van Broeckhoven en andere museummedewerkers geregeld over een aspect van de tentoonstelling. In de komende blogberichten zal het over monochromie en achromie gaan. Een terugkerend fenomeen bij de kunstenaars van wie je werk kan zien in de Koningin Fabiolazaal. Deze week: Paul Van Hoeydonck. 

In Lichtwerk (1961) werkt Paul Van Hoeydonck  met witte verf op doek en papiersnippers.     De verf op het papier geeft een ander soort wit dan de verf op het doek. Zo ontstaan er subtiele ‘wittinten’ en lichtschakeringen. Het effect van wit verandert door het gebruik van verschillende constructiematerialen en stoffen. Space Torso (1963) en Spaceman (1967) heeft Van Hoeydonck samengesteld uit witte onderdelen van verschillende gebruiksvoorwerpen. 

Spaceman

Van Hoeydonck heeft verschillende ‘Spacemen’ gemaakt. In 1964 werd hij door één van hen – Space Boy – geïnterviewd voor het programma Medium. Op de vraag of hij graag in de ruimte wil vliegen antwoordde de kunstenaar: “Ik vlieg in de ruimte”. Als Space Boy hem tot slot vraagt of hij hem de eerste Belgische geesteskosmonaut of kosmonaut in de geest mag noemen, zegt Van Hoeydonck: “Als ge dat zo wilt zeggen, moogt ge dat gerust doen.” Je kan het hele interview bekijken op de Cobra-website.

Paul Van Hoeydonck en Spaceman bij de opening van De MODERNEN, Avant-garde, foto: Jesse Willems

Paul Van Hoeydonck en Spaceman bij de opening van De MODERNEN, Avant-garde, foto: Jesse Willems

Op de maan

In 1971 reisde Fallen Astronout, een sculptuur van Van Hoeydonck samen met de astronauten van Apollo 15 naar de maan. Ze plaatsten het op 2 augustus op het maanoppervlak, niet ver van de plek waar ze twee dagen voordien geland waren. Daar ligt het vandaag nog steeds. Van Hoeydonck is daarmee de eerste en vooralsnog de enige kunstenaar met werk op de maan.

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Kosmonaut in de geest

  1. Pingback: In beweging | kmskablog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s