Deelnemen

Wassen beelden

Het museum organiseert niet alleen ateliers voor kinderen. Het geeft ook volwassenen de kans om zich te verdiepen in tal van thema’s en technieken. Begin maart stond er een tweedaags museumatelier bij de tentoonstelling Rik Wouters in Museum Schepenhuis in Mechelen op het programma. Samen met 10 enthousiaste cursisten keek ateliergids Jet de Kort naar de beweging in de beeldhouwwerken van Rik Wouters om die vervolgens zelf te creëren in was. Een verslag.

De eerste atelierdag was heel intensief voor de deelnemers. Eerst kregen ze een fijne rondleiding van een museumgids in de collectie Wouters. In Museum Schepenhuis kan je nu ook een film bekijken over het productieproces van de bronzen beelden van Wouters. Na een korte pauze zijn we beginnen snelschetsen: elke 2 minuten moesten de deelnemers de meest elementaire lijnen van een pose tekenen. Ik was model en probeerde zo veel mogelijk beweging uit te drukken. Door de hoeveelheid van poses raakten ze losser en werden gedwongen details te vergeten. Het doel was om de beweging te vatten. Dit was zeer vermoeiend en intensief voor de deelnemers: kijken en noteren, aandacht, concentratie!  Regelmatig namen we kleine pauzes zodat ik kon bekijken wat ze gedaan hadden. Na de lunch zijn we met de draadstructuur begonnen. Dat is het geraamte van de beweging in ijzerdraad waaraan ze dan zelf een lichaam konden modelleren in was. Omdat we op kleine schaal werkten, kwam er snel resultaat. Iedereen was supertevreden na afloop. Ze wisten niet dat werken in was zo plezant kan zijn. Het voordeel van was is natuurlijk dat het niet hard wordt, je kan altijd weer wat wegdoen of toevoegen.

Onder de indruk

Tijdens de tweede dag gingen we terug de tentoonstelling in om een beeld van Wouters te schetsen, lettend op de houding en de beweging. Daardoor raakten de deelnemers nog meer onder de indruk van Wouters: ze zagen nu nog beter hoe hij vormgeeft. “We moeten nog veel leren”, klonk het. Met die uitspraak gingen ze terug aan de slag in het atelier…

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s