Onderzoek

Sterke vrouwen in de schilderkunst

Vandaag is het internationale vrouwendag. Collectieonderzoeker Nanny Schrijvers blogt over sterke vrouwen in de schilderkunst. 

De Verenigde Naties hebben ervoor gekozen om dit jaar het thema ‘Gelijke rechten, gelijke kansen: vooruitgang voor iedereen’ centraal te plaatsenHeel wat schilderijen tonen vrouwen die geen eigen keuzes mochten maken, geen overtuiging mochten hebben, gedwongen werden om te huwen,… Vrouwen als Agnes en Dorothea. Zij bleven zich verzetten en moesten dat met hun leven bekopen.

Toegeschreven aan Michaelina Wautier, Heiligen Agnes en Dorothea, KMSKA

Toegeschreven aan Michaelina Wautier, Heiligen Agnes en Dorothea, KMSKA

Agnes, dochter van een rijk man, wil niet ingaan op een huwelijksaanzoek. Ondanks alle geschenken die ze krijgt, weigert ze omdat Jezus haar alles al geschonken heeft. Haar vader is razend en zet haar naakt in een bordeel. Plots begint haar haar te groeien. Het vormt een kleed dat haar beschermt tegen de opdringerige mannen. Omdat ze nog steeds niet wil toegeven, veroordeelt een rechter haar tot de vuurdood. Maar het vuur treft alleen de omstanders. Uiteindelijk wordt ze gedood met een zwaard. Ook Dorothea, met de fruitmand, wil niet trouwen. Ze weigert bovendien om afgodsbeelden te vereren en ondergaat hetzelfde lot als Agnes.

Vermoedelijk is dit schilderij van Michaelina Wautier een portret van twee zusjes die de heiligen Agnes en Dorothea uitbeelden. Misschien zijn ze zelfs naar hen genoemd. Heiligen zijn voorbeelden die de weg wijzen en bescherming bieden. Godsvrucht en kuisheid zijn daarbij erg belangrijk. Wautier – waarschijnlijk afkomstig uit Bergen – schilderde portretten, bloemen en godsdienstige en mythologische taferelen op groot tot zeer groot formaat. Tijdens haar leven genoot ze veel aanzien. Zo komt haar naam voor in de inventaris van de kunstverzameling van de Habsburgse aartshertog Leopold-Wilhelm.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s