Jongbloed!

Hup, Holland, hup!

Jongbloed!, de jongerencrew van het KMSKA, wil rondleiden! Zo luidde het aan het begin van dit academiejaar. En dus zette het museum een intensief opleidingstraject op. Voor ze de sprong in het diepe wagen, is het aan de Jongbloed!-ers zelf om te onderzoeken wat een rondleiding zoal kan zijn. Gedurende een maand nemen ze het concept ‘rondleidingen’ en de diversiteit die daarin bestaat onder de loep. Ze volgen rondleidingen in verschillende vormen en voor verschillende doelgroepen. In het kader van dit veldonderzoek gingen ze ook eens gluren bij de noorderburen. Jongbloed!-er Tineke blogt over een boeiend studiebezoek.

Jongbloed! in museum De Pont

Jongbloed! in museum De Pont

Afgelopen dinsdag was het alweer vroeg dag voor Jongbloed!. We vertrokken namelijk om 9u op uitstap. Met een slaperige kop werden we over twee auto’s verdeeld en trokken we richting Nederland. Het beloofde een drukke dag te worden, want we hadden maar liefst twee musea in twee verschillende steden op de planning staan. Het doel van onze dag? Ideetjes sprokkelen voor onze eigen Jongbloed!-rondleidingen in het Rockoxhuis!

Peer-gids Naomi leidt rond

Peer-gids Naomi leidt rond

Onze eerste halte was Tilburg. Daar staat een gezellig museum voor hedendaagse kunst: Museum De Pont. Dat museum heeft leerlingen uit het secundair onderwijs opgeleid om aan leeftijdsgenoten rondleidingen te geven. Omdat wij als Jongbloed!ers graag iets gelijkaardigs willen doen, leek dit een ideale plek om inspiratie op te doen. Na een gezellige babbel met de verantwoordelijke voor Educatie trokken we met Naomi, onze peer-gids, naar de museumzalen. Naomi vertelt ons dat ze bij haar rondleidingen steeds vertrekt vanuit haar favoriete werken. Als je haar rondleiding zou volgen, zou je meteen weten waarom: ze is razend enthousiast bij het duiden van deze beelden, installaties en schilderijen. Ze vertelt ons allerlei leuke achtergrondverhalen en weetjes over De Pont tijdens een heuse wandeltocht door het museum. Ook al duurde onze rondleiding slechts een uur, Naomi slaagde erin ons alle bogen, bollen en hoeken van de museumzalen te laten zien. Haar enthousiasme was aanstekelijk en gaf ons genoeg stof voor een gezellige nabespreking. We dachten onder andere na over een nieuwe naam voor deze peer-rondleiding. “Want ja, peren, daar ben je toch niks mee?”

Cicerones

Na een lekkere lunch stappen we terug de auto in. Op naar Eindhoven, waar het Van Abbemuseum staat. Dat grote museum toont net als De Pont voornamelijk hedendaagse kunst. Momenteel kan je er gaan kijken naar drie verschillende tentoonstellingen, een vaste collectie en mijn persoonlijke favoriet: een verborgen kunstwerk tussen de verschillende verdiepingen. Er was dus meer dan genoeg te zien! We trokken allemaal apart de museumzalen in voor een grote ontdekkingstocht. Tijdens het bezichtigen van de kunstwerken spraken we af en toe met een cicerone. Cice-wat? Cicerone. Dit zijn de vrolijke vrijwilligers van het Van Abbemuseum die in elke zaal klaar staan om de vragen van bezoekers te beantwoorden. Ze geven interessante informatie mee, maar durven ook zelf dubbelzinnige en kritische vragen te stellen aan de bezoeker. Als Jongbloed!-ers maakten we hier natuurlijk gretig gebruik van.

Na een onvermijdelijk flitsbezoek aan de museumshop was het alweer tijd om terug te keren naar het mooie Antwerpen. Het was een drukke, maar interessante uitstap waar we veel inspiratie uit haalden. Ik ben alvast erg benieuwd naar hoe we deze ideeën gaan omzetten naar onze nieuwe rondleidingen. U toch ook?

Benieuwd naar wat de Jongbloed!-ers nog zoal in petto hebben? Volg hen op Facebook!

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s