Jongbloed!

Jongbloed! op de Dag van de Cultuureducatie

Dinsdag 29 januari regende het pijpenstelen in heel België. Puck, Tineke en Joke van Jongbloed! hadden er nauwelijks last van. Zij mochten een ganse dag lekker binnen zitten, luisteren naar lezingen en gesprekken aangaan met interessante mensen tijdens de Dag van de Cultuureducatie in de Vooruit. Op voorwaarde dat ze zelf een presentatie gaven én achteraf blogden over wat ze beleefd hadden.  

Jongbloed! presenteert op de Dag van de Cultuureducatie

Jongbloed! presenteert op de Dag van de Cultuureducatie

De dag begon met een plenaire zitting waarin de Britse Jane Davis haar Reader Organisation voorstelde. Dat is een organisatie die aandacht schenkt aan de sociale en individuele ontwikkelingen bij voorlezen. Jane en haar team lezen boeken en gedichten voor aan mensen die zelf niet vaak in contact komen met literatuur. Na het succes in Liverpool wil ze dit project nu ook in Vlaanderen opstarten. Jongbloed!-er Puck was zo enthousiast dat ze zich meteen opgaf als voorlezer. Na de plenaire zitting was het tijd voor keuzesessies. Kiezen uit de tien verschillende opties was niet gemakkelijk. Uiteindelijk besloten we om met z’n allen te blijven zitten in de mooie theaterzaal en te luisteren naar Pedro De Bruyckere. Hij vertelde ons heel enthousiast hoe je als professional overkomt bij jongeren. Meteen bedachten wij ons: ‘hoe kom je professioneel over áls jongere?’  De conclusie van De Bruyckere was buitengewoon simpel: wees jezelf, wees authentiek en wees niet fake. Meteen een geweldige tip voor onze namiddagactiviteit.

Die namiddagactiviteiten beloofde nog leuker te worden dan wat we in de voormiddag deden. We mochten Jongbloed! immers voorstellen tijdens een sessie over jongeren en erfgoed. Met de nodige zenuwen, maar vol enthousiasme trokken we naar de dansstudio van de Voorruit. Daar vertelde Ingeborg Bennink ons wat meer over de Maatschappelijke Stages (MaS) in Nederland. Daarna luisterden we naar wat de leden en de coördinatrice van MAS In Jonge Handen te vertellen hadden. Na de MASsers waren wij – met een extra pak zenuwen – aan de beurt. Maar dat weerhield ons er niet van om er meteen in te vliegen. We vertelden het publiek hoe Jongbloed! is ontstaan, waar we voor staan en wat er nu zo geweldig is aan Jongbloed! (te veel om op te sommen in dit blogbericht). Lichtjes overweldigd door ons enthousiasme luisterde het publiek mee. Ondertussen amuseerden wij ons rot. Kwestie van de theorie van De Bruyckere meteen in realiteit om te zetten. Na enkele interessante vragen van het publiek konden we eindelijk wat stoom aflaten. We trokken naar de receptie waar de Hollandse Puck er oprecht haar eerste Vlaamse woordje uitflapte: ‘ZALIG!’.

De dag werd afgesloten met een gezellig sprekersdiner. Nadat we daar onze buikjes rond hadden gegeten, trokken we – moe maar voldaan – terug naar Antwerpen. Op naar de volgende studiedag!

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s