Onderzoek

Wie is Jan van Gent?

Het museum heeft een schilderij van George Morren uit 1938 dat een eigenaardige titel draagt: Foorkraam van Jan van Gent. Het is een titel die meteen enkele vragen oproept. Wie is die Jan van Gent eigenlijk en wat verkoopt hij in zijn kraam? Siska Beele is collectieonderzoeker in het KMSKA. Zij zocht een antwoord op deze vragen en blogt over wat ze ontdekt heeft.  

"Gentsch huis bij Jan van Gent" uit het privéarchief van Max Consael, Kerzelare

“Gentsch huis bij Jan van Gent” uit het privéarchief van Max Consael, Kerzelare

Jan van Gent is de naam van een artisanale suikerbakkerij, een Gentse familiezaak met een lange geschiedenis. In 1812 richtten peperkoekhandelaars Jan Delamotte en Jan Rosseau het “Gentsch kraam” op. Dat was een gebakkraam waarmee ze in Gent en omstreken naar kermissen, jaarmarkten en bedevaarten trokken. Ook op de bedevaart ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Kerzelare brachten ze hun lekkernijen aan de man. In het midden van de vijftiende eeuw was op de Edelareberg in Kerzelare bij Oudenaarde een bijzondere Onze-Lieve-Vrouweverering ontstaan rond een miraculeus Madonnabeeldje. De plek groeide snel uit tot een drukbezocht bedevaartsoord waar elk jaar in de maand mei duizenden gelovigen naartoe stroomden om te bidden en te mediteren. In 1932 wisselde Max Rosseau het “Gentsch kraam” in voor een vast huis in Kerzelare. Op de voorgevel van het ruime pand liet hij het opvallende opschrift “Gentsch Huis by Jan van Gent” aanbrengen. Jan van Gent was een verwijzing naar de bijnaam die zijn grootvader Jan kreeg toen hij in 1812 vanuit Gent met zijn bescheiden kraam naar het bedevaartsoord trok. Ook het uitzicht van het huis, met de opmerkelijke luiken, luifels en spiegels,  herinnerde aan het oude gebakkraam. Al vlug werd het “Gentsch Huis by Jan van Gent” een populaire ontmoetingsplek voor bedevaarders. Ze kwamen langs voor een fris pintje, een gebakje en een doos van de befaamde bedevaartsnoepjes, die  “lekkies” werden genoemd.

Max & Stella op het schilderij van Morren

George Morren, Foorkraam van Jan van Gent, 1938, KMSKA, inv.nr 2426

George Morren, Foorkraam van Jan van Gent, 1938, KMSKA, inv.nr 2426

In 1938 koos George Morren de zoete zaak van Max Rosseau in Kerzelare als onderwerp voor een schilderij. De kunstenaar zoomde in op de voorgevel en bracht alleen de toog in beeld met daarachter een doorkijkje naar de verbruikzaal. Hij plaatste drie figuren in het tafereel. Suikerbakker Max Rosseau staat aan het fornuis. Hij is volop “lekkies’ aan het maken. Zijn vrouw Stella Lussie staat aan de toog, samen met een klant. Max en Stella vormden een kleurrijk echtpaar. Naast hun suikerbakkerij waren zij ook jarenlang actief als het muzikale duo “The Mako’s”. In 1932 zetten zij een punt achter hun zwervend artistiek bestaan. Het “Gentsch Huis bij Jan van Gent” werd hun vaste stek.

Wil je meer weten over de kunstenaar en dit schilderij? Lees dan het volledige artikel op de website van het KMSKA

Advertenties
Standaard

2 gedachtes over “Wie is Jan van Gent?

  1. Pingback: Meet The Mako’s | kmskablog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s