Tentoonstellingen

Jong?

Tijdens de tentoonstelling De MODERNEN. Rondom Permeke blogt curator Nanny Schrijvers elke week over één aspect van de tentoonstelling. Deze week heeft ze het over de relativiteit van het woord ‘jong’.

Gustave De Smet, Huisje in het roze, 1937, © KMSKA / Lukas-Art in Flanders vzw – foto Hugo Maertens, Aanvullende rechten: Sabam

Gustave De Smet, Meisje in het roze, 1937, © KMSKA / Lukas-Art in Flanders vzw – foto Hugo Maertens, Aanvullende rechten: Sabam

In 1937 schrijft de  Nederlandse auteur en cultuurcriticus Menno ter Braak het volgende over wat hij de ‘jonge Vlamingen’ noemt:

“De grootste beknoptheid van vorm bij een maximum aan inhoud.”

Een opmerking hierbij is dat Gust De Smet toen zestig jaar was, Permeke over de vijftig en Frits Van den Berghe al bijna overleden. Tot de Tweede Wereldoorlog worden deze schilders opmerkelijk vaak bestempeld als “jonge schilders”. In die jaren worden er bijna doorlopend tentoonstellingen met hun werk ingericht in binnen- en buitenland. Ze behalen hun grootste successen als voormannen van het Vlaamse expressionisme, al waren ze ondertussen zelf van stijl veranderd.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s