Tentoonstellingen

Uit het juiste hout gesneden

Tijdens de tentoonstelling De MODERNEN. Rondom Permeke blogt curator Nanny Schrijvers elke week over één aspect van de tentoonstelling. Deze week heeft ze het over de houtsnede en hoe Frans Masereel die gebruikte om een groot en divers publiek aan te spreken. 

Frans Masereel, Nocturne, 1932, © KMSKA / Lukas-Art in Flanders vzw – foto Hugo Maertens

Frans Masereel, Nocturne, 1932, © KMSKA / Lukas-Art in Flanders vzw – foto Hugo Maertens

In de twintigste eeuw groeit de betekenis van de houtsnede enorm. Het is veel meer dan een reproductiemiddel. In deze techniek kan de kunstenaar heel direct, helder en ondubbelzinnig zijn ideeën kwijt. Gustave De Smet ziet hierin een goede oefening om alles wat overbodig is te schrappen. Het helpt hem om te schilderen. Frans Masereel heeft andere bedoelingen. Tijdens een televisie-interview met Joos Florquin (in de uitzending van Ten Huize van 26 mei 1961) vertelt hij daarover het volgende :

“…De houtsnede is voor mij een middel om tot het meest diverse publiek te spreken en tot zeer vele mensen. Men kan van de houtsnede zoveel exemplaren drukken als men wil.” 

Naar aanleiding van de Kunstendag voor kinderen toonde educatief medewerker Babette Cooijmans op deze blog aan hoe je op eenvoudige manier mooie drukresultaten kan verkrijgen. Bekijk haar ‘Drukken voor dummies’-reeks opnieuw.
In de kerstvakantie kunnen kinderen van 5-7 en van 8-12 en jongeren van 13-15 drukken in de tentoonstelling De MODERNEN. Rondom Permeke. Net zoals Gust en Frans.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s