Jongbloed!

Vol passie kijken naar jeugdcultuur

Jongeren. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat willen ze? En wat net niet? Het zijn vragen waar heel wat culturele instellingen vandaag de dag mee zitten. Veerle Quirynen behoort –  nog net –  tot deze felbegeerde doelgroep. Als lid van Jongbloed! gaat ook zij actief op zoek naar antwoorden. Daarom trok ze eind vorige maand naar de studiedag Wholehearted in Gent. Ze blogt over drie gedreven sprekers die haar zijn bijgebleven.  

Een illustratie van Topo Copy die verdacht veel op Veerle Quirynen lijkt.

Een illustratie van Topo Copy die verdacht veel op Veerle Quirynen lijkt.

Ted Polhemus neemt al meer dan 30 jaar de leefwereld van jongeren onder de loep. Conclusies die hij daaruit trekt zijn o.a. dat een gemeenschappelijke leeftijd of generatie niet meer belangrijk is voor jongeren vandaag de dag. Het gaat nu eerder om een gemeenschappelijke identiteit, om wat je doet en/of hoe je dat goed doet. Bovendien laten jongeren zich niet langer in hokjes duwen. Ze zijn niet meer óf punk, óf hippie óf rock. Ze mixen verschillende stijlen en invloeden tot hun eigen, nieuwe stijl. Is dit op zich dan ook weer geen nieuwe stijl, bedenk ik mij? Tot slot benadrukt Polhemus dat jongeren hun stijl en identiteit graag tonen aan de buitenwereld en dat dit vaak gebeurt via merken. Het merk op een t-shirt is volgens Polhemus zodoende meer dan een merk. Het is de communicatiedrager die iets zegt over de waarden en normen waarin jongeren geloven.

Alexander Devriendt, bezieler van toneelgezelschap Ontroerend Goed, dompelt ons onder in zijn manier van werken met jongeren tijdens de verschillende theaterstukken die hij met hen maakte. Startpunt bij alle voorstellingen was dat de jongeren het voor het zeggen hadden. Zij bepaalden inhoud, tekst, …. Devriendts aanpak hierbij is los en gedurfd.  Hij wil een vrije ruimte creëren waar de jongeren kunnen doen en laten wat ze willen om zo te komen tot een stuk. Ook al ontspoort die vrijheid soms. Vallen en opstaan heet dat dan. Ook voor de begeleider. Maar dat experimentele, ongeleide is net de kracht van deze werkprocessen en zodoende ook van de voorstellingen die eruit groeien. Je moet het maar durven!

Tot slot vertelt Tijs Vastesaeger in een beleidskader over het belang van samenwerking. Netwerken met andere (jongeren-)organisaties is van cruciaal belang, wil je iets voor (en door) jongeren opzetten. Welke initiatieven bestaan er al? Wat zijn ervaringen met eerdere projecten? Wat zijn aandachtspunten? Misschien kan je wel samen een project starten? Drink samen een koffie, surf op het internet, sla een praatje op de gang, leer van elkaar en ontdek welke mooie samenwerkingen er mogelijk zijn.

Het was boeiende studiedag waar ik wholehearted van heb genoten. Ik luisterde, schreef, tekende, lachte en ging naar huis met een rugzak vol voer tot nadenken en inspiratie voor de verdere werking van Jongbloed!.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s