Dicht maar dichtbij, Tentoonstellingen

Drie figuren

Tijdens de tentoonstelling De MODERNEN. Rondom Permeke blogt curator Nanny Schrijvers elke week over één aspect van de tentoonstelling. Deze week bespreekt ze het schilderij Drie figuren van Constant Permeke dat het grote publiek tijdens deze expo voor het eerst te zien krijgt. 

Constant Permeke, Drie Figuren, KMSKA, © KMSKA / Lukas-Art in Flanders vzw – foto Hugo Maertens, Aanvullende rechten: Sabam

Constant Permeke, Drie Figuren, KMSKA, © KMSKA / Lukas-Art in Flanders vzw – foto Hugo Maertens, Aanvullende rechten: Sabam

Drie mensen werken op het land. Ze zijn aan het oogsten. Verderop bij de molen kan je de korenschoven op het veld zien staan. De horizon ligt erg hoog en al staan de figuren dicht bij elkaar, toch is er geen contact. Het zijn geen individuele mensen waar we enkele anekdotes over te weten zullen komen. Ze verbeelden het harde werk op het land. Ze verbeelden de oogst, waar en wanneer dan ook.
Over Constant Permeke wordt vaak gezegd dat hij volgens zijn instinct werkt, dat hij schildert hoe hij de dingen aanvoelt. Hij wil niet beredeneren of verklaren, noch een ideale wereld vol schoonheid tonen, integendeel.

Op 11 oktober opent in het Paleis voor Schone Kunsten de tentoonstelling Constant Permeke. Retrospectieve. Daarvoor reisde het merendeel van de Permekecollectie van het KMSKA naar Brussel. Op enkele pareltjes na. Die kan je in de Koningin Fabiolazaal bekijken. Dit schilderij is een bruikleen van mevrouw Lens-Ghesquière. In het eerste nummer van Zaal Z kan je lezen hoe het in de collectie van het KMSKA terechtkwam.  

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s