Jongbloed!

Op naar Amsterdam

Afgelopen weekend opende het Stedelijk Museum Amsterdam de deuren na tien jaar verbouwen. Jongbloed!, de jongerencrew van het KMSKA was de week voordien al uitgenodigd voor de exclusieve previewavond van Blikopeners, de jongerenambassadeurs van het Stedelijk. Sanne Van de Werf is educatief medewerkster van het KMSKA. Ze coördineert de activiteiten van Jongbloed! en blogt over het nieuwe Stedelijk, waar jongeren meer dan ooit thuis zijn.

Het is zondagmiddag 16 september 2012. De zon schijnt en ik ontmoet een uitgelaten bende Jongbloed!-lui in de grote hal van het Centraal Station Antwerpen. Caddies, reistassen… Ze zijn helemaal klaar voor een rondreis van twee weken. Maar eigenlijk gaan we maar twee dagen naar Amsterdam. Jongbloed! werd immers uitgenodigd op een exclusieve preview van het Stedelijk Museum Amsterdam dat na een grote renovatie en een sluiting van 10 jaar eindelijk de deuren weer opent voor het grote publiek. De avond werd georganiseerd door Blikopeners, de jongerencrew van het Stedelijk. Het Jongbloed! van Amsterdam, laat ons maar zeggen.

Jongbloed! in het Stedelijk

Jongbloed! in het Stedelijk

Eerste indruk

Vier jaargangen Blikopeners en evenveel liefhebbers en enthousiastelingen verzamelen in een vernieuwde museumzaal, waar directrice Ann Goldstein hen warm toespreekt. Al gauw wordt duidelijk dat de Blikopeners een begrip zijn in Amsterdam. Na enkele korte, pittige toespraken krijgen we de eer om het museum te bezoeken. Het nieuwe museum stroomt vol jonge mensen die zich er duidelijk thuis voelen. Ze lachen, discussiëren en kijken vol bewondering naar de nieuwe zalen en de schitterende kunstwerken. Jongbloed! loopt als een bende dolle honden door het museum, opgewonden over de nieuwe zalen, geraakt door kunstwerken, dromend van de dag waarop ook ‘ons’ museum weer openen zal. We gaan van links naar rechts en zoeken onze weg in dit nieuwe, grote gebouw. De kunstwerken die ons aantrekken en de details die ons opvallen zijn onze gids in dit gloednieuwe parcours. We doen enkel een eerste indruk op, want een uur is te kort voor al dat moois. We plannen dan ook meteen een volgend bezoek.
Via The Beanery van Edward Kienholz en La Perruche et la sirène van Matisse komen we na een veel te korte avond terecht in de ‘Blikopeners Spot’. De Blikopeners krijgen al 4 jaar een stem in het museum, vanaf nu hebben ze ook een fysieke plek in het gebouw: een eigen jongerenmuseumzaal, waar jonge museumbezoekers kunnen zitten, denken, dromen en doen. Jongbloed! voelt er zich alvast heel welkom en droomt in stilte ook van zo’n jongerenplek bij de heropening van het KMSKA. Nog even geduld…

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s