Dicht maar dichtbij, Tentoonstellingen

Tijd voor gebak

Tijdens de tentoonstelling De MODERNEN. Rondom Permeke (van 15/9/12 tot 24/02/13) blogt curator Nanny Schrijvers elke week over één aspect van de tentoonstelling. Beginnen doet ze door onze honger nog even te stillen – tot de tentoonstelling eind deze week opent – met een blogpost over Het gebakkraam van Constant Permeke. 

Constant Permeke, Het gebakkraam, KMSKA

Constant Permeke, Het gebakkraam, KMSKA (foto: Lukas-art in Flanders, Hugo Maertens (c) Sabam)

Al is het hier een oude traditie, er worden nooit meer kermissen geschilderd dan na de Eerste Wereldoorlog. En van al dat kermisvermaak krijg je zin in iets lekkers. Permeke schildert het interieur van een gebakkraam vanuit een redelijk hoog standpunt. Links zit een man naast het fornuis een pijp te roken. Rechts vooraan zien we een vrouw met de uitgestalde smoutebollen en appelen. Opzij is er een doorkijkje naar de verbruikzaal waar een koppeltje even apart wil zitten. Aan de andere kant zie je achter de gordijntjes nog een rij tafeltjes. Het hele oppervlak van het schilderij is gevuld. Permeke schilderde de vormen zwaar en sterk vereenvoudigd. Donker- en lichtcontrasten verlevendigde hij met groene en geel tot rode accenten.

Dit is één van de zes werken van Permeke die je in de tentoonstelling kan zien. De andere werken komen in de loop van de volgende weken aan bod. 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s