Deelnemen

Een kunstig taalbubbelbad

Het KMSKA en het MAS ontvingen deze zomer speciaal bezoek: 115 jonge nieuwkomers uit 39 landen. Tijdens twee museumbezoeken werden de anderstalige kinderen van de Zomerschool ondergedompeld in een taalbubbelbad Nederlands en maakten ze kennis met kunst en cultuur in hun nieuwe stad. Babette Cooijmans is educatief medewerker van het KMSKA. Ze blogt over het bezoek van de kinderen aan de expo en de kunstwerken die ze vervolgens maakten.

De kinderen gingen samen met een gids op zoek naar portretten in de tentoonstelling Meesterwerken in het MAS. Bij ieder schilderij oefenden ze spelenderwijs woordjes in het Nederlands. En dat ging heel vlot! Ogen, neus en mond … dat weet toch iedereen!

Maar ze ontdekten nog veel meer:  een meneer met gekke kleren aan. Wat is dat rond zijn hals? Hij schrijft…met een veer? Dat is wel een beetje gek. Bij de zintuigen wordt het al wat moeilijker: zien, horen, ruiken… en wat proeft die man? ‘Cola!’, zegt een meisje ‘want dat is heel lekker …’. De gids legt uit dat deze man heel lang geleden leefde en dat cola toen nog niet bestond. ‘Ah…’, het meisje denkt na en besluit, ‘dan is het vast Fanta, dat is ook lekker.’

Een Zomerschoolportret

Een Zomerschoolportret

Kers op de taart

In het atelier werkten de kinderen vervolgens hard aan een kleurrijk portret: ze knipten ogen, neuzen en monden uit en maakten er een gezicht in collage. Fantasie genoeg. Alle portretten samen vormen een mooie tentoonstelling in het MAS. Op vrijdag 10 augustus was het grote slotfeest en kregen de kinderen een heus Zomerschooldiploma. Als kers op de taart mochten ze met hun ouders gratis het MAS en hun tentoonstelling bezoeken.

Kleine trotse pauwen toonden hun kunstwerken aan ouders en journalisten. Het ging nog niet altijd even vlot, maar ze deden hun uiterste best om uit te leggen wat ze allemaal geleerd en gedaan hadden.

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Een kunstig taalbubbelbad

  1. Pingback: Verslag van het KMSKA over de Slotfeest van de Zomerschool 2012 |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s