Dicht maar dichtbij, Onderwijs

Een stad vol Schone Kunsten

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en Basisschool de Zevensprong uit Borgerhout werken intensief samen aan het schoolproject ‘Een stad vol Schone Kunsten’. Nog tot eind juni kan je de resultaten bewonderen op een minitentoonstelling in de infokiosk van het museum. Juf Anke, juf Monique en Babette Cooijmans, medewerker Educatie van het museum, bloggen over de boeiende samenwerking.

Sinds 2005 werken het KMSKA en basisschool de Zevensprong intensief samen. Elk jaar bezochten alle kinderen het museum met hun klas. Daar lieten ze zich inspireren om zelf creatief aan het werk te gaan. Ook tijdens de renovatie van het museumgebouw valt de samenwerking niet stil. Dit keer was het de school die het initiatief nam en het  KMSKA vroeg om mee te stappen in ‘Een stad vol Schone Kunsten’.

Minitentoonstelling in de infokiosk

Minitentoonstelling in de infokiosk

Het project ging van start tijdens het schooljaar 2010 – 2011 met een plechtige opening op school. De kinderen werden door Daan (een jongen uit de 17de eeuw) en Pat de kathedraalrat mee op sleeptouw genomen. Door middel van flessenpost communiceerden zij met de leerlingen van de Zevensprong. De eerste geheime opdracht leidde hen naar de Antwerpse kathedraal waar de gidsen van het KMSKA de kids rondleidden in de tentoonstelling Reünie met altaarstukken uit de museumcollectie. Ook tijdens verschillende workshops op school stond de kathedraal centraal. De leerlingen ontwierpen heel wat kunst: het spook van de kathedraal, een kathedraallied, handgeschilderde borden, mozaïekbekers, een eigen dans op gregoriaanse muziek en nog zoveel meer.

Minitentoonstelling in de infokiosk

Minitentoonstelling in de infokiosk

Een tweede geheime opdracht bracht de kinderen naar de tentoonstelling Musea in de 21ste eeuw. Dit keer kwam de architectuur om en rond het museum zelf aan bod. Daarna ontwierpen de kinderen hun eigen museum in hun eigen stad.

Minitentoonstelling in de infokiosk

Minitentoonstelling in de infokiosk

Ben je ook benieuwd naar de werken van de Zevensprongkinderen? In de infokiosk van het KMSKA aan de Leopold De Waelplaats op ’t Zuid kan je nog tot eind juni een minitentoonstelling met de resulaten komen bewonderen. Het einde van het project is in zicht, maar het KMSKA en de school maken alvast nieuwe plannen voor volgend schooljaar! 

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Een stad vol Schone Kunsten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s