Jongbloed!

Verrekijkers in het museum

Jongbloed!-ers bruisen van enthousiasme! Voor kunst en cultuur, maar ook voor de natuur. Zo werkte Jongbloed!-er Gaby een interactieve natuurwandeling uit in de tentoonstelling De MODERNEN. Kunst uit Nederland. Samen met enkele medeleden testte ze haar eerste eigen rondleiding dit weekend uit. Collega-Jongbloed!-er Veerle Quirynen brengt verslag uit.

Jongbloed!-er Gaby maakte een interactieve natuurwandeling in de tentoonstelling

Jongbloed!-er Gaby werkte een interactieve natuurwandeling uit in de tentoonstelling

“Wat hebben cultuur en natuur met elkaar gemeen?” Dat was de vraag waarop we dit weekend een antwoord kregen in de tentoonstelling De MODERNEN. Kunst uit Nederland. Jongbloed!-er Gaby creëerde een rondleiding voor de 8- tot 12-jarige leden van JNM (Jeugdbond Natuur en Milieu) en testte deze vandaag uit op een iets ouder publiek: enkele Jongbloed!-ers. Wij kenden de tentoonstelling natuurlijk al omdat we er de Hollandse Avond georganiseerd hebben, maar toch verbaasde Gaby ons nog met allerlei weetjes. Ze vertrok vanuit verschillende kunstwerken om ons te doen stilstaan bij de vergankelijkheid van de natuur. Zo discussieerden we bij het werk Kersen over het dragen van bont. Daarnaast ontdekten we door schilderij Het lichten van het anker dat er heel wat bedreigde vissoorten zijn en dat de paling de vuilbak van de Noordzee is. Ook weten we nu hoe we aardappelen moeten planten en rooien, net zoals in het schilderij De aardappelrooiers.

Jongbloed! als testpubliek

Jongbloed! als testpubliek

Kunstenaars gebruiken de natuur vaak als basis om nieuwe ideeën op te doen. Schapenboerderijen, koeien, bloemen, het boerenleven, tijgers, Hollandse landschappen,… Ze passeerden allemaal de revue. Er zijn dus wel degelijk heel wat linken tussen natuur en cultuur. Na de leerrijke rondleiding liepen we de Koningin Fabiolazaal een beetje milieubewuster en kunstzinniger uit. Chapeau, gids Gaby!

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s