Tentoonstellingen

Hulde aan Bram Bogart

Siska Beele is curator van de tentoonstelling De MODERNEN. Kunst uit Nederland. Ze blogt over het recente overlijden van kunstenaar Bram Bogart en zijn werk in de tentoonstelling.

Bram Bogart, Delft 1921 – Sint-Truiden 2012

Bram Bogart, Groen Wiel Rood, KMSKA

Bram Bogart, Groen Wiel Rood, KMSKA

Op 2 mei overleed de abstracte kunstschilder Bram Bogart. Zijn doeken met kleurrijke, dikke lagen verfpasta hangen in veel binnen- en buitenlandse musea. Ook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen heeft een Bogart in zijn bezit. Groen Wiel Rood uit 1965 is nog tot 19 augustus te bewonderen op de tentoonstelling De MODERNEN. Kunst uit Nederland in de Koningin Fabiolazaal. Het geometrisch abstracte doek is een mooi voorbeeld van informele materieschilderkunst. In het midden op een knalrood vlak met smalle, groene rand heeft de kunstenaar, met een intens en genereus gebaar, een grote cirkel van groen en geel in vuistdikke speciebrij aangebracht. Niet alleen kleur en vorm, maar ook materie en toets zijn hier van belang. Het resultaat is een monumentaal, kleurig en expressief reliëfschilderij.

Zaalzicht tentoonstelling De MODERNEN. Kunst uit Nederland, foto Jesse Willems

Zaalzicht tentoonstelling De MODERNEN. Kunst uit Nederland, foto Jesse Willems

Groen Wiel Rood van Bram Bogart is het laatste schilderij op de tentoonstelling, maar het hangt vlakbij het eerste kunstwerk: het imposante portret van Monseigneur Gerasimos Messara, metropoliet van Beiroet, van de hand van Kees van Dongen. Het toeval wil dat Van Dongen het rijk geschakeerde zwart van zijn portret heeft doorkliefd met dezelfde vrolijke rode en groene kleur die Bogart gebruikt. Een verrassende ontdekking en meteen een uitzonderlijk mooi huldebetoon aan Bram Bogart.    

Detail Groen Wiel Rood en Monseigneur Gerasimos Messara, metropoliet van Beiroet, foto Jesse Willems

Detail Groen Wiel Rood en Monseigneur Gerasimos Messara, metropoliet van Beiroet, foto Jesse Willems

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s