KMSKA op reis

Kroniek van twee kunstkoeriers

Eind februari reisden 45 kunstwerken uit de collectie van het KMSKA naar Mexico voor de tentoonstelling Arte Flamenco del siglo XVII in het Museo Nacional del Arte (MUNAL) in Mexico City. Yolande Deckers en Veerle De Meester van de afdeling Collectiebehoud- en beheer reisden mee. Ze penden daarbij elk stadium van hun koeriertrip nauwkeurig neer. Een bijzondere trip, want de kunstwerken kregen op hun vlucht gezelschap van… de pausmobiel.

KMSKA op reisKMSKA op reisKMSKA op reisKMSKA op reisKMSKA op reisKMSKA op reis
KMSKA op reisKMSKA op reisKMSKA op reisKMSKA op reisKMSKA op reisKMSKA op reis

KMSKA op reis, a set on Flickr.

Vrijdag 17/2 – dinsdag 21/2

De 45 kunstwerken worden ingepakt in transportkisten in het KMSKA.

Woensdag 22/02

09.00: De kisten met de kunstwerken worden in de vrachtwagens geladen. Er zijn twee vrachtwagens en een aanhangwagen nodig om ze te vervoeren.
12.30: We vertrekken in Antwerpen. Drie uur later komen we aan in de luchthaven van Luxemburg waar de transporteur alle douaneformaliteiten regelt.
16.30 – 19.00: De wereldkampioen ‘palletiseren’ – echt waar – en zijn collega’s plaatsen de kisten op paletten. Zo kunnen ze veilig worden vastgezet in het vliegtuig. De paletten krijgen vervolgens een plek in de ‘secure room’ van de luchthaven waar ze blijven staan tot het vliegtuig de volgende dag vertrekt. Zelf overnachten we in een hotel in de stad Luxemburg.

Donderdag 23/02

7.30: Het cargovliegtuig naar Mexico moest eigenlijk al vertrokken zijn, maar we krijgen te horen dat de vlucht 12 uur vertraging heeft.
21.00: We worden opgehaald om naar de luchthaven te vertrekken en in te checken.
22.30: We kunnen eindelijk het vliegtuig op.
23.00: We mogen we de geladen pallets even bekijken. Ze staan veilig opgesteld voor de vlucht en zijn in goed gezelschap. De pausmobiel reist immers ook mee naar Mexico voor het bezoek dat de paus eind maart aan Latijns-Amerika zal brengen.
23.55: Het vliegtuig vertrekt.

Vrijdag 24/02

5.10 (plaatselijke tijd): Na een vlucht van een dikke twaalf uur komen we aan in Mexico City.
7.00: In de cargohal van de luchthaven kan het ‘depalletiseren’ van de lading beginnen. Het duurt wel even voor de laatste twee pallets er zijn. Bovendien kunnen de kisten met schilderijen niet meteen in de vrachtwagens geladen worden. Door de vertraging van het vliegtuig is de toestemming die de transporteur heeft gekregen om met de vrachtwagens met kunstwerken de stad in te rijden niet meer geldig.
20.00: De vrachtwagens kunnen eindelijk geladen worden, maar door een probleem bij de douane moet het transport worden uitgesteld tot de volgende dag.

Zaterdag 25/02

10.00: We ontmoeten de coördinator van BOZAR – medeorganisator van de tentoonstelling in Mexico – in ons hotel in Mexico City. Daarna hebben we een afspraak met de registrator van MUNAL en brengen we een bezoek aan het museum om de losplaats en de tentoonstellingsruimte te inspecteren. Intussen vernemen we dat de douaneproblemen opgelost zijn. De kisten kunnen geladen worden en richting museum vertrekken.
21.00 – 24.00: De kisten worden gelost. We beslissen om de volgende dag om 12.00 (na een klimatisatieperiode van 12 uur ) de schilderijen op doek uit te pakken.

Zondag 26/2

12.00 – 18.00: Er is een team dat de werken uitpakt en een team dat de werken installeert. We beginnen met 11 kunstwerken die we meteen op hun conditie controleren. Zes daarvan worden nadien opgehangen.

Maandag 27/2

10.00: We pakken de rest van de kunstwerken uit. Omdat de Mexicaanse art handlers niet vertrouwd zijn met de travel frames die wij gebruiken om sommige schilderijen te transporteren, vraagt de uitpak de nodige tijd en zorg.
19.30: We hebben intussen 35 werken uitgepakt. Er moeten nog 23 schilderijen opgehangen worden.

Dinsdag 28/2

10.00 en 20.00: We pakken de resterende werken uit en hangen ze bijna allemaal op. Eens we daarmee klaar zijn, kijken we de schilderijen nog een laatste keer na. Waar dat nodig is, stoffen we ze voorzichtig af. Vervolgens brengen we de veiligheidssystemen aan en controleren we de ophangsystemen nog een keer.

Woensdag 29/2

10.00 en 12.00: De laatste twee kunstwerken krijgen een plekje in de tentoonstelling. In de tweede expozaal veranderen enkele werken van plaats. Waar nodig, passen we het ophangsysteem aan.
13.00: We hebben een vrije namiddag en bezoeken het prachtige huis van de Mexicaanse architect Luis Barragán.
19.00: We wonen de opening van de tentoonstelling in MUNAL bij.

Donderdag 1/3

6.30: We vertrekken naar de luchthaven. Na een tussenstop in Washington vliegen we terug naar België.

Vrijdag 2/3

7.00 (Belgische tijd): We komen aan in de luchthaven van Zaventem. Onze koeriertrip zit erop.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s