Dicht maar dichtbij, Tentoonstellingen

Eerste ontmoeting met Hollandse meesters

Afgelopen weekend opende De MODERNEN. Kunst uit Nederland de deuren in de Koningin Fabiolazaal. De gidsen van het KMSKA gingen vorige week al eens een kijkje nemen. Museumgids Nathalie Verstraete blogt over haar eerste indrukken bij de tentoonstelling. Foto’s Babette Cooijmans

We zijn er bijna allemaal, de gidsen van het museum. Sommigen met papier en pen in de aanslag. Vandaag leidt curator Siska Beele ons rond in de nieuwe opstelling van De MODERNEN. Ze heeft een keuze gemaakt uit de moderne ‘Hollandse meesters’ en vertelt er met gedrevenheid over.

Siska Beele vertelt met gedrevenheid over de tentoonstelling

Siska Beele vertelt met gedrevenheid over de tentoonstelling

Voor mij zitten er heel wat ‘eerste ontmoetingen’ tussen. Met Jan Hendrik Luyten bijvoorbeeld. Of met Albert Neuhuys en Pieter Stortenbeker. Of nog met Evert Jan Boks. Die laatste schildert zichzelf in zijn atelier terwijl hij met pretoogjes zijn bezoekers aankijkt. Zij bewonderen op hun beurt het portret van hun overleden echtgenoot en vader.  De curator wijst ons op de kleurige, wat eigenaardige pantoffels die de kunstenaar draagt. 

Een gids maakt notities bij een werk in de tentoonstelling

Een gids maakt notities bij een werk in de tentoonstelling

Verder in de tentoonstelling duikt het bizarre verhaal op van de Nederlandse dr. Esser. Hij zocht een ‘parkeerplaats’ voor zijn grote verzameling en vond die in 1934 in ons museum. Vijftien jaar later wilde de museumcommissie van zijn collectie af. Jammer, want zo vertrokken ook enkele werken van Mondriaan naar andere oorden. Gelukkig kwamen toch nog zeven kunstwerken uit de verzameling van Esser in onze collectie terecht. Nog tot 19 augustus te zien in de Koningin Fabiolazaal in de Jezusstraat!

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Eerste ontmoeting met Hollandse meesters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s